Washington

Obama firma la clausura de Guantánamo i proposa canviar els interrogatoris de la CIA

Barack Obama no s'encanta. Avui firmarà una ordre per tancar Guantánamo en un any. La decisió arriba unes hores després d'ordenar la suspensió, durant quatre mesos, dels processos contra els 250 detinguts que hi ha en aquesta presó. El president dels Estats Units també signarà avui un decret que modificarà les normes de detenció i interrogatoris de la CIA per fer prevaldre els drets humans. Obama també ha demanat als seus comandaments que preparin una retirada de les tropes nord-americanes a l'Iraq. A més, ha congelat els salaris de la nova administració i, com a anècdota, ha tornat a jurar el càrrec per un error el dia de la presa de possessió.

Actualitzat
En només un dia complert de treball, Barack Obama està fent molta feina. Aquest dijous firmarà un decret que modificarà les normes de detenció i interrogatoris de la CIA, l'agència d'intel·ligència, per fer prevaldre els drets humans.

Així, el tracte als detinguts s'haurà de fer segons el Manual de Terra de l'exèrcit. Aquest document impedeix explícitament els cops, fer servir gossos per ferir la gent, l'ús d'electroxocs i la simulació de l'ofegament. Aquestes tècniques van generar moltes crítiques durant l'era Bush perquè les organitzacions pro drets humans les consideraven que eren tortures. A més, es prohibirà a la CIA la detenció secreta de presumptes terroristes en centres penitenciaris a l'estranger.

Tancar Guantánamo

El nou president dels Estats Units també signarà aquest dijous l'ordre per tancar la base naval de Guantánamo, segons han indicat fonts de la Casa Blanca. El tancament no seria immediat, sinó que es faria en el termini d'un any. La decisió ha arribat unes hores després que Obama ordenés al seu secretari de Defensa, Robert Gates, que demanés als jutges militars de Guantánamo la suspensió, durant quatre mesos, dels processos contra els 250 detinguts en aquesta presó.

Retirada de l'Iraq

A més, Obama s'ha reunit amb el seu equip de seguretat nacional i, en un comunicat que s'ha emès després, el president nord-americà ha demanat als dirigents militars plans addicionals per executar una "sortida responsable" de les seves tropes en territori iraquià, tal com va prometre durant la campanya electoral.

Salaris congelats

Igualment, Obama ha signat les primeres ordres executives per regular el comportament ètic de la seva administració. El nou inquilí de la Casa Blanca ha decidit congelar els salaris dels alts càrrecs del govern per donar exemple davant la crisi financera. L'ordre estableix aturar els sous dels funcionaris que cobrin més de 77.000 euros a l'any.

A més, el nou govern nord-americà establirà més restriccions per als "lobbies" de qualsevol administració anterior. Es prohibirà realitzar aquest tipus d'activitats a favor de l'executiu, i la Casa Blanca no podrà rebre regals dels grups de pressió. Aquestes mesures tenen com a objectiu ajudar a restablir la fe en el govern després de vuit anys de mandat de George W. Bush.

Clinton ja és secretària d'Estat

El Senat nord-amercià ha donat el vistiplau al nomenament de Hillary Clinton com a secretària d'Estat

Repeteix el jurament


L'anècdota del dia és que Barack Obama ha hagut de tornar a jurar el càrrec per un error en el text que va llegir durant la presa de possessió. Obama va dir la paraula "fidelitat" en un lloc que no tocava perquè el jutge es va equivocar a l'hora de pronunciar el text i per això ha hagut de repetir el procés a la mateixa Casa Blanca.

En mànigues de camisa

I a la Casa Blanca, en concret al despatx Oval, el nou president ja s'ha posat a treballar. És l'espai on s'arremangarà les mànigues i això, mai millor dit, perquè Obama ha trencat amb una regla no escrita del seu antecessor, George Bush, que prohibia trepitjar el despatx presidencial amb cos de camisa, sense americana. És un altre canvi.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut