Brussel·les

La CE preveu que el 2009 el PIB de l'eurozona caigui l'1,9% per la crisi

Europa té assumit que el 2009 serà l'any de la recessió. La Comissió Europea ha reconegut que la crisi està colpejant l'economia europea més fort del que havien previst i ha calculat que el PIB de l'eurozona caurà aquest any l'1,9% i el dèficit públic es dispararà fins al 4%. Brussel·les ha revisat de forma extraordinària les últimes estimacions després de reconèixer que les turbulències financeres i la desacceleració són més greus del que estava previst i que hi ha hagut una forta correcció de la construcció en alguns països membres, com Espanya.

Actualitzat
Brussel·les ha revisat a la baixa les previsions de creixement per a la UE i per a Espanya, tant pel 2009 com pel 2010, a causa de la crisi. Segons la Comissió Europea mentre el PIB de l'eurozona decreixerà el 2009 com també el del conjunt de la UE, que es contraurà l'1,8%. També el dèficit públic es dispararà fins al 4,4% en els 27. Amb tot, Brussel·les confia que Europa reprengui el creixement el 2010, amb avenços del PIB al voltant del 0,5%.

Mentrestant, la recessió provocarà aquest any la destrucció de llocs de treball i farà pujar la taxa de l'atur fins a més del 10% a la zona euro i al 9,5% a la UE fins al 2010. A Espanya, les previsions econòmiques són encara més pessimistes.

Espanya: -2%

La Comissió Europea preveu que l'economia espanyola caurà un 2% aquest any segons les dades revisades que ha presentat. Aquesta xifra és superior a la que va anunciar el govern central divendres, que situa la caiguda del PIB en un 1,6%.

Atur: 19% el 2010

Brussel·les també pronostica que la taxa d'atur serà del 16% aquest any i fregarà el 19% el que ve al conjunt de l'Estat.

Dèficit: el 6,2% del PIB

Pel que fa al dèficit públic, l'executiu comunitari calcula que se situarà en el 6,2% del PIB aquest any, més del doble del límit fixat a la Unió Europea, i també per sobre de l'última previsió del govern espanyol, que és del 5,8%.

En les seves últimes previsions, al novembre de l'any passat, la Comissió havia pronosticat que el creixement en el conjunt de la UE es reduiria fins al 0,2% el 2009. Però el mateix novembre, el FMI va corregir a la baixa aquestes estimacions i va assegurar que l'eurozona es contrauria el 0,5%.

Des d'aleshores, tots els indicadors econòmics han empitjorat, excepte la inflació, que ha baixat per la caiguda dels preus del petroli i els tipus d'interès, que també han disminuït.

Més flexibilitat

El comissari d'Indústria, Günter Verheugen, ha deixat entreveure que s'haurà de ser més flexible per la crisi: "El pacte d'estabilitat és ara més important que mai i estem d'acord que la situació actual és un examen de debò. Hem reformat el pacte i ara s'ha de demostrar que funciona com esperem, que és prou flexible per donar gas en les males èpoques i per prémer el fre quan vénen els bons temps."
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut