Girona

Un bòlid solca el cel català i dispara les trucades al telèfon d'emergències

Un fenomen atmosfèric ha il·luminat el cel català. Un possible meteorit va sorprendre diverses poblacions pocs minuts abans de les set del vespre del dissabte 17 de gener, un fenomen que els meteoròlegs i els astrònoms coneixen com a "bòlid". El meteorit es va veure des de diverses poblacions ben allunyades entre elles de les demarcacions de Barcelona, Girona i Tarragona. No va suposar cap mena de perill, tot i que sí que va provocar l'alarma entre molts ciutadans. El telèfon 112 i Salvament Marítim van rebre una quinzena d'avisos de ciutadans que havien vist el bòlid.

Actualitzat
Gran part del litoral català va gaudir d'aquest fenomen atmosfèric d'una gran lluminositat. Especialistes en astronomia i meteorologia han explicat que probablement es tracta del que es coneix com un "bòlid". És algun fragment de material de l'espai o d'algun satèl·lit artificial de petites dimensions, però que quan entra en contacte amb l'atmosfera de la Terra, a una velocitat de quilòmetres per segon, s'encén i es desintegra. Això provoca aquesta imatge de bola de foc amb un rastre de polsim.

Els bombers han informat que es va crear una certa alarma entre la població, ja que es van rebre diverses trucades al telèfon d'emergències 112 per saber què passava. Els avisos van arribar de diferents poblacions allunyades entre elles de les demarcacions de Barcelona, Girona i Tarragona. Per exemple, es va veure cap a les set del vespre a la carretera C-58 a l'altura de Badia del Vallès, i també a Roses, a l'Alt Empordà, a Olot, a la Garrotxa, o a Girona.

Aquest fenomen, però, passa sovint, i és més o menys potent depenent de la grandària de l'objecte. No és perillós per a les persones, ja que el material es desintegra a molts quilòmetres de la superfície terrestre. Es calcula que cada any penetren a l'atmosfera terrestre entre 50.000 i 100.000 objectes provinents de l'espai, ja siguin fragments de meteorits o, fins i tot, petits trossos de satèl·lits artificials. Alguns no els veiem; d'altres, en canvi, són prou grans o coincideixen amb un cel clar i una nit fosca, cosa que els converteix en tot un impacte visual per als espectadors.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut