Madrid

Zapatero aconsegueix endarrerir la compareixença sobre l'atur fins al 10 de febrer

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no haurà de donar explicacions sobre les mesures per fer front a l'atur fins al primer ple ordinari previst pel 10 de febrer. Després ho farà un cop cada trimestre. És l'acord a què ha arribat el PSOE i la resta de grups parlamentaris, excepte el PP en la Diputació Permanent. Zapatero ha eludit així la compareixença forçosa de la setmana que ve per parlar de les mesures per fer front a l'increment d'aturats que demanava el Partit Popular.

Actualitzat
El grup parlamentari d'ERC-IU-ICV al Congrés s'ha ofert a retirar la seva petició de compareixença extraordinària del president del govern per informar en sessió plenària de l'evolució, a canvi que el cap de l'executiu ofereixi les seves explicacions en la primera quinzena de febrer, ja en el període ordinari de sessions. "No volem fer una oposició estèril", ha resumit Joan Ridao, d'ERC.

La Diputació Permanent del Congrés ha debatut aquest dimecres dues peticions presentades tant pel PP com per ERC-IU-ICV per forçar una compareixença extraordinària del president José Luis Rodríguez Zapatero davant del ple de la cambra per retre compte de les mesures del govern davant de la crisi i l'augment de l'atur.

Cada tres mesos

La citació tenia fins ahir el suport de tota l'oposició, però el PSOE va mantenir obertes les seves negociacions fins al mateix moment del debat, i va arribar a oferir, a canvi d'evitar la compareixença extraordinària del president, el compromís que Zapatero acudirà trimestralment al Parlament per analitzar l'evolució de la crisi econòmica. Els socialistes van intentar dissuadir tant ERC-IU-ICV com els nacionalistes de CiU, PNB i BNG.

Finalment, el diputat d'IU, Gaspar Llamazares, ha anunciat que el seu grup es dóna per satisfet amb la promesa que el president del govern acudirà a la cambra en el primer ple ordinari de febrer, ja en la segona setmana de l'esmentat mes. El seu company Joan Ridao, d'ERC, ha avalat l'acord.

En concret, els contactes entre els grups parlamentaris han derivat en el compromís d'incloure la compareixença de Zapatero, ja ordinària, a la sessió plenària del 10 de febrer. A l'acord hi han participat també el BNG i els nacionalistes del PNB i de CiU.

Anar al contingut