Bilbao

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc arxiva el judici contra Ibarretxe

Arxivat. Després de 72 hores de deliberació, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha decidit aquest dilluns al matí que no se celebrarà el judici contra el lehendakari Juan José Ibarretxe, els socialistes bascos Patxi López i Rodolfo Ares i cinc membres de la il·legalitzada Batasuna, entre els quals Arnaldo Otegi. Tots estaven acusats de desobediència per haver-se reunit l'any 2006, durant la treva d'ETA. El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha dit que el lehendakari n'ha sortit triomfant.

Actualitzat
Al final, el judici contra Ibarretxe no es farà. El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha decidit aquest dilluns al matí arxivar la causa per suposada desobediència oberta contra el lehendakari, Juan José Ibarretxe, els socialistes Patxi López i Rodolfo Ares, i els cinc representants de l'esquerra abertzale, entre els quals Arnaldo Otegi, per haver-se reunit, tot i que Batasuna estava il·legalitzada.

Els magistrats podien decidir continuar amb el judici, la primera sessió del qual es va celebrar dijous passat, tal com van demanar la defensa de Juan José Ibarretxe i l'acusació popular, o arxivar-lo, com demanaven la fiscalia i la defensa dels altres acusats.

El tribunal basc ha decidit suspendre el procés judicial perquè considera que no n'hi ha prou amb la sol·licitud de l'acusació popular perquè es faci la vista oral. Un dels tres magistrats del tribunal, el president, ha emès un vot particular contrari a la resolució.

El Fòrum d'Ermua i Dignitat i Justícia, que exerceixen l'acusació popular, presentaran un recurs davant el Suprem basat en el cas Atutxa, que va condemnar tres parlamentaris, entre els quals el president del Parlament basc, Juan María Atutxa.

La defensa d'Ibarretxe volia que el judici se celebrés fins al final perquè es pogués demostrar "la innocència" del president del govern basc "i de tots els altres".

Les reaccions

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha expressat la seva satisfacció i ha afegit que la decisió del TSJPB no suposa "la derrota" de l'"estratègia del lehendakari de portar el judici fins al final, sinó que signfica que el guanyador és el diàleg polític".

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el dirigent el PNB, Joseba Egibar, ha dit que "és una notícia positiva" però sabem que "el partit final es jugarà al Suprem" perquè tots els que han muntat aquest "esperpent" hi recorreran.

Per la seva banda, el líder dels socialistes bascos, Patxi López, ha comentat que el diàleg és matèria política i no pas judicial. López ha dit que "judicialitzar la política no és una solució sinó un problema".

I el líder de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, ha afirmat que la suspensió del judici era l'única sortida que tenia el tribunal. Otegi ha insistit que el diàleg és la via adequada per posar fi al conflicte basc.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut