Barcelona

L'economista Ramon Tremosa serà el cap de llista de CiU a les eleccions europees

Convergència i Unió posarà la seva confiança en l'economista Ramon Tremosa per a les eleccions europees. Ho ha decidit el president de la formació nacionalista, Artur Mas, atenent a la voluntat de comptar amb una figura independent i de perfil acadèmic amb l'objectiu de projectar a Europa la imatge transversal i no partidista de la Casa Gran del Catalanisme. Tremosa succeeix així l'eurodiputat Ignasi Guardans, la continuïtat del qual s'havia posat en qüestió les últimes setmanes.

Actualitzat
S'ha confirmat que Ignasi Guardans no continuarà al capdavant de la candidatura de CiU a les eleccions europees. Feia setmanes que el seu futur s'havia qüestionat, i el mateix interessat havia demanat a la direcció de CiU que es pronunciés en un sentit o en un altre per aclarir-lo. Doncs bé, aquest dilluns el president del partit, Artur Mas, n'ha tret l'aigua clara.

Se sabia que Mas volia un candidat independent i de perfil acadèmic, unes pistes que havien situat Àngel Colom, Alfons López Tena i Marc Guerrero com les opcions més ben situades. Finalment, però, no ha estat cap d'aquests noms, sinó el de l'economista Ramon Tremosa, que no milita en cap partit polític. Mas hi ha confiat perquè té un ampli coneixement i experiència en el món econòmic, un tarannà catalanista i perquè és una figura "de prestigi" dins de la societat civil catalana. Amb aquestes característiques, encarna la figura d'un cap de llista que podrà projectar el projecte de la Casa Gran del Catalanisme més enllà del partidisme.

Tremosa, professor titular de Teoria Econòmica a la Universitat de Barcelona, doctorat en Economia i màster en Anàlisi Econòmic Aplicat, és especialista en finançament, i s'ha significat per la defensa del model concert econòmic, així com pels seus estudis sobre el model de gestió dels aeroports.

Tremosa, de 43 anys, va ser el 2007 un dels signants, al costat d'una vintena d'intel·lectuals i professionals de l'entorn de CiU i d'ERC, del manifest fundacional del Cercle d'Estudis Sobiranistes, un "think tank", o laboratori de pensament, dedicat a planificar vies que condueixin cap a la independència de Catalunya.

La designació del candidat haurà de ratificar-se el 24 de gener en el marc del consell nacional de Convergència. Una altra de les claus que ha d'aclarir CDC és si aposta, com en els comicis del 2004, per una coalició electoral amb els seus socis nacionalistes del PNB i del BNG o bé, com prefereix Unió, decideix concórrer en solitari amb la marca de CiU.

Disparitat d'opinions entre PSC i ERC

El PSC ha qualificat de mostra de "radicalitat" l'elecció de l'economista Ramon Tremosa com a candidat de CiU a les eleccions europees. Miquel Iceta ha lamentat aquesta designació. I és que Tremosa es va oposar a l'Estatut en considerar que no garantia més inversió de l'Estat a Catalunya, i va ser un dels signants del manifest "Economistes pel No", text que recollia aquest rebuig.

Els motius que fan que els socialistes catalans siguin contraris a l'elecció de Tremosa són, precisament, els que fan que ERC la vegi amb bons ulls. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, considera que les característiques de Ramon Tremosa afavoreixen les negociacions per "configurar una candidatura catalanista unitària a Europa". La proposta dels republicans en aquest sentit ha rebut, de moment, una resposta negativa. "Això no ens desanima i seguirem insistint perquè encara queda temps suficient" per acordar-la, ha assegurat Ridao.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut