Pròxim Orient

L'exèrcit israelià pressiona per iniciar la tercera fase de l'ofensiva en zones urbanes de Gaza

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha assegurat que el seu país pràcticament ha aconseguit els objectius de l'operació "Plom fos" a Gaza, que arriba avui al setzè dia, segons informen mitjans locals. A l'inici del consell setmanal de ministres, Olmert ha dit que "cap altre país del món, inclosos aquells que ens donen lliçons morals, hauria demostrat la contenció" que Israel va tenir abans de llançar l'ofensiva. Les paraules d'Olmert arriben en ple debat intern sobre el proper pas que ha de fer l'exèrcit hebreu. Els militars pressionen per iniciar la tercera fase de l'ofensiva, que tindria lloc directament en zones urbanes.

Actualitzat
L'exèrcit hebreu continua la seva ofensiva a la Franja de Gaza amb bombardejos i enfrontaments armats al llarg del territori palestí. La xifra de morts supera ja els 870 i Israel ha advertit la població que l'ofensiva s'endurirà. En realiat, però, les autoritats hebrees viuen un debat intern sobre quin ha de ser el proper moviment de les tropes. La cúpula militar demana al govern que es decideixi entre proclamar un alto el foc o llançar la "tercera fase" de l'operació, que suposaria l'entrada efectiva de soldats a les ciutats i portar la guerra cos a cos a les zones urbanes.

Dissabte, l'aviació israeliana va llançar a Gaza milers d'octavilles amb el text: "Residents de la Franja: aviat l'exèrcit d'Israel atacarà amb més intensitat els túnels, els arsenals i les activitats terroristes. Per la vostra seguretat i la de les vostres famílies, allunyeu-vos dels elements terroristes".

Segons el diari hebreu "Haaretz", Israel continuarà l'operació per pressionar Egipte perquè controli la seva frontera amb Gaza, perforada per desenes de túnels subterranis pels quals Hamas presumptament fa entrar béns de primera necessitat i armes. Els comandaments militars israelians insisteixen que les seves forces no poden quedar-se eternament a Gaza a l'espera d'una decisió perquè es converteixen en blanc estàtic per a les milícies palestines.

La violència no s'atura, la diplomàcia sí

Mentre es decideix el futur de l'ofensiva, els atacs aeris a la Franja de Gaza no s'aturen, com tampoc els enfrontaments armats. L'aviació israeliana ha bombardejat uns seixanta objectius, entre aquests la casa d'Ahmed Yabri, cap del braç armat de l'organització islamista Hamas, les Brigades Ezzedin al-Qassam. No se sap si el líder ha resultat mort.

Una mesquita a la ciutat de Rafah, al sud de Gaza, també ha estat bombardejada perquè, suposadament, servia de magatzem d'armes, camp d'entrenament i lloc de reunió de membres de Hamas, segons l'exèrcit israelià. Sobre el terreny, soldats i tancs s'han endinsat més a l'interior de la ciutat de Gaza, on viuen mig milió de persones.

Almenys una desena de persones han mort en aquests nous atacs per terra i aire, segons fonts mèdiques palestines. Hamas també ha llançat tres coets contra el sud d'Israel però no han causat víctimes.

L'ofensiva israeliana fa setze dies que dura, primer per aire i després per tots els mitjans. Des del 27 de desembre, han mort uns 870 palestins i més de 3.500 han resultat ferits, segons el recompte donat a conèixer per fonts mèdiques palestines. Mentrestant, no es té notícia de la diplomàcia. Les dues faccions palestines, Hamas i Al-Fatah, no acosten posicions, i molt menys encara amb Israel.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut