Barcelona

Massiva resposta de la societat pels carrers de Barcelona per dir prou a la massacre de Gaza

La societat catalana ha tornat a sortir al carrer per mostrar el seu rebuig a l'ofensiva israeliana a Gaza. Milers de persones s'han congregat a Barcelona en resposta a la convocatòria impulsada per la Plataforma Aturem la Guerra, la comunitat palestina a Catalunya i la coordinadora Amb Palestina al Cor. S'hi han adherit més de 300 entitats, sindicats, així com els partits polítics del govern català. Han reclamat la fi de la violència contra els palestins de Gaza i han cridat al boicot a Israel. També han demanat a la Generalitat que trenqui relacions comercials amb aquest país.

Actualitzat
La manifestació de Barcelona ha estat una de les més concorregudes del continent: entre 200.000 i 300.000 persones, segons els organitzadors, i 30.000, segons la Guàrdia Urbana, han assistit a la marxa. La manifestació ha arrencat de la plaça de la Universitat i s'ha acabat a la plaça de Sant Jaume.

Allà, el cantautor Lluís Llach ha llegit el manifest final de les entitats convocants, a través del qual ha demanat la retirada militar israeliana, així com que els catalans no comprin productes israelians. També s'ha exigit que el govern espanyol acabi amb el comerç d'armes amb Israel i s'ha instat la Generalitat a suspendre els acords comercials amb aquest país.

En el manifest, els convocants han qualificat de "massacre" el resultat de la intervenció militar d'Israel. També han remarcat que aquesta ofensiva "no és el primer bany de sang" que els israelians protagonitzen a Palestina i que, per tant, "no suposa cap canvi de lògica en l'estratègia d'apartheid" que porta a terme, segons el seu parer, l'estat d'Israel.

Els manifestants han denunciat que "fa mesos que el poble palestí de Gaza viu una situació insostenible, atrapats dins d'un autèntic camp de concentració, privats de recursos, aliments, i de qualsevol possibilitat de desplaçar-se, i envoltats per l'exèrcit d'Israel i amb les fronteres amb Egipte tancades".

Altres protestes

Però la de Barcelona ha estat només una de les moltes protestes que s'han celebrat aquest dissabte arreu dels Països Catalans, des de Figueres a Amposta passant per Tarragona, Torredembarra, Cervera i Sant Llorenç Savall, però també a Palma, València o Elx.

A Tarragona, per exemple, s'ha llegit un manifest a la Rambla Nova en què es demanava al govern espanyol que aturi el comerç d'armes amb Israel i al català que hi suspengui els acords comercials. També s'han fet tres minuts de silenci per les víctimes. Després, els manifestants s'han dirigit cap a la plaça de la Font, on s'ha tornat a llegir el manifest i s'ha cremat una bandera israeliana. Allà s'ha donat per acabada la protesta, però alguns han continuat i han penjat un mocador palestí a l'enxaneta del monument als castellers. 
 
I a Figueres, mig miler de persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament per exigir la fi dels atacs israelians a la Franja de Gaza i mostrar la seva solidaritat amb el poble palestí. Els manifestants han cridat proclames contra l'estat jueu i han dipositat espelmes al voltant d'una gran bandera palestina col·locada al mig de la plaça. Després de la lectura del manifest i de tres minuts de silenci, els ànims s'han escalfat i s'ha acabat l'acte amb la crema d'una bandera d'Israel.

Milers de persones també han sortit aquest dissabte als carrers de França, Itàlia, Dinamarca, Noruega, Suïssa, Grècia, Polònia, Hongria i Bòsnia per protestar contra l'actuació israeliana a Gaza.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut