Vilafranca del Penedès

Un jutjat de Barcelona ordena l'ingrés d'un home a presó per tenir antecedents d'insubmissió

Rocambolesc cas judicial que pot portar un home de Vilafranca del Penedès a ingressar a la presó pel fet de tenir antecedents com a insubmís del servei militar, un delicte ja despenalitzat. Condemnat a un any i mig de presó per haver participat en uns incidents l'any 1998 durant una manifestació antifeixista pel Dia de la Hispanitat, David Sánchez va poder eludir la reclusió perquè no tenia cap antecedent. Ara, però, un jutjat de Barcelona n'ha ordenat l'empresonament en entendre que els antecedents com a insubmís no han prescrit. Els seus advocats han recorregut contra la decisió judicial, demanen que s'arxivi el cas i al·leguen que el jove ha patit una persecució política per dur-lo a presó.

Actualitzat
David Sánchez va tenir un regal de Reis molt especial. La matinada del 6 de gener, quan sortia de la seu de l'associació cultural La Fornal, de Vilafranca del Penedès, de la qual n'és responsable, un important dispositiu policial el va detenir i traslladar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la capital de l'Alt Penedès. Segons es recull en un manifest a favor seu, el detingut no va ser informat del motiu de l'arrest i se li va negar l'assistència d'un advocat.

No va ser fins que va arribar als jutjats de Vilafranca quan va assabentar-se que l'havien detingut amb motiu d'una ordre de recerca i captura del maig de 2008 que mai li havia estat notificada. El motiu de l'ordre, una sentència condemnatòria per participar en uns aldarulls durant una protesta el 12 d'octubre de 1998, sentència que havia eludit perquè no tenia antecedents penals i la condemna era inferior a dos anys.

Malgrat tot, el jutjat penal número 15 de Barcelona ha dictat ordre de presó per a Sánchez després de rescatar uns antecedents per insubmís, un delicte ja abolit del Codi Penal. La petició d'indult se li va denegar i ara, la defensa demana que s'arxivi el cas perquè considera el delicte prescrit i perquè es tenen en compte els antecedents d'un delicte -el d'insubmissió- que ja fa anys que no està tipificat com a tal. David Sánchez té deu dies per ingressar voluntàriament a la presó, límit que s'acaba el pròxim 16 de gener.

Per aturar l'empresonament de David Sánchez, diferents col·lectius s'han concentrat aquest divendes davant els jutjats de Barcelona i de l'ajuntament de Vilafranca. També volen estendre, en els pròxims dies, les mobilitzacions a altres ciutats, com Palma, Manresa, València i Berga.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut