Madrid

L'atur tanca el 2008 amb un rècord històric que supera els tres milions

L'any 2008 s'ha tancat amb un rècord històric d'aturats que han superat els tres milions per primer cop des del 1996. L'atur registrat al desembre va augmentar 139.694 persones respecte el mes anterior, el 4,67%, segons els Serveis Públics de Treball. Amb aquesta última dada, la xifra d'aturats al final del 2008 va augmentar un milió de persones fins a arribar a les 3.128.963 persones. Els aturats han augmentat un 46,93% en un any, segons les dades publicades pel Ministeri de Treball i Immigració. Construcció, serveis i indústria són els tres sectors en què s'han registrat més desocupats.

Actualitzat
A Catalunya, el 2008, l'atur va augmentar en gairebé 160.000 persones, cosa que representa un 60%. En només l'últim mes, el desembre, es van afegir a les llistes d'aturats més de 20.000 persones.

Al conjunt de l'Estat les dades també han estat dolentes. Amb l'augment del 2008, la xifra d'aturats a Espanya se situa en nivells rècord que no es veien des del gener del 1996, data des de la qual s'elabora l'actual sèrie històrica de dades comparables. El govern central espera un 2009 molt complicat i confia que les mesures econòmiques adoptades facin efecte.

Espanya és el país amb més atur d'Europa

Espanya va continuar sent, el mes de novembre, el país de la Unió Europea amb un índex d'atur més elevat (el 13,4% de la població activa). Aleshores la desocupació va pujar 4,8 punts i això vol dir que només Letònia se situa per sobre d'Espanya en increment de desocupació.

Serna: un 2009 "difícil"

Tant el govern central com la Generalitat estan d'acord que la situació trigarà a millorar. La consellera de Treball, Mar Serna, ha augurat un 2009 "difícil". Serna ha reconegut que les xifres no són bones  i que "segurament" en els pròxims mesos tampoc no ho seran. Tot i això, ha confiat que en el segon trimestres "es comenci a veure el final del túnel".

La consellera també ha destacat la importància que els treballadors "es puguin formar en el que el mercat demanarà d'aquí a uns mesos" i que les empreses "tinguin liquiditat i accés al crèdit". Tot i l'increment de desocupats pel tancament d'empreses  i expedients de reducció de plantilla, Serna ha destacat que Catalunya és la comunitat amb més afectats per ERO pel seu caràcter industrial i que el 2003 "hi va haver més treballadors afectats per expedients de regulació que ara". Per tant, no s'ha arribat encara, ha dit, a xifres rècord.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut