Jerusalem

Israel veu amb bons ulls la proposta d'Egipte per aturar l'ofensiva a la Franja de Gaza

Israel considera positiva la proposta egípcia per aturar l'ofensiva a Gaza. Per això, ha començat a aplicar un alto el foc diari de tres hores a la ciutat de Gaza. És la primera vegada en dotze dies que hi ha un respir en el col·lapse que es viu a la zona. Una treva només aplicable a la capital de la regió i que Hamas es compromet a respectar. El grup islamista que controla la Franja també estudia la iniciativa del Caire, que passa per una supervisió internacional de la frontera.

Actualitzat
Després que les Nacions Unides han estat incapaces d'assolir un acord per exigir un alto el foc a la Franja de Gaza, han apostat perquè la proposta d'Egipte fos l'alternativa. Les grans potències occidentals i els països àrabs no s'havien posat d'acord sobre les responsabilitats en el conflicte: la Lliga Àrab en responsabilitzava Israel, i els EUA i la resta de potències reclamaven que s'assenyalés també Hamas.

La solució a l'atzucac ha arribat de la mà d'Egipte i del seu president, Hosni Mubarak. La proposta del Caire demana que israelians i palestins aturin les hostilitats de manera immediata, i apuntava l'arribada d'ajuda humanitària, com ha començat a fer Israel. El pla ha rebut el suport immediat del president palestí, Mahmud Abbas, i de la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice. Al migdia, Israel ha fet saber que veia amb bons ulls la negociació del pla d'Egipte i d'aquesta manera ha obert la porta a l'esperança per posar fi a les hostilitats.

En què consisteix aquest proposta?

En primer lloc, preveu una treva entre Israel i les faccions palestines per un període il·limitat per aplanar el camí i que l'ajuda humanitària pugui entrar a Gaza. Això, però, ja ha començat a passar aquest dimecres al migdia, quan Israel ha aturat els atacs a la capital de la Franja durant tres hores. Aquest primer punt, també tindria com a objectiu facilitar els esforços d'Egipte per aconseguir un alto el foc complet i durador.

En segon lloc, en text convida israelians i palestins a una reunió urgent per acordar una sèrie de garanties i compromisos que evitin la repetició de l'actual escalada de violència i analitzar-ne els motius. Això inclouria garantir la seguretat als passos fronterers per obrir-los i aixecar el bloqueig. També preveu la disposició de totes dues parts de dialogar juntament amb el Quartet.

En últim lloc, el text també renova la invitació d'Egipte a l'Autoritat Nacional Palestina i les diverses faccions palestines per aconseguir la reconciliació palestina com un dels punts clau per a la resolució del conflicte.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut