Madrid

Zapatero donarà a conèixer en deu dies les xifres del finançament

El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha avançat que el govern espanyol donarà les primeres xifres del nou model de finançament en els pròxims deu dies. Revilla s'ha reunit amb Zapatero per parlar sobre el finançament i ha dit que els diners de les partides es donaran a conèixer en un termini d'una setmana o dues. El president de La Rioja, Pedro Sanz, considera que les reunions de José Luis Rodríguez Zapatero amb els presidents autonòmics són una "escenificació" per dissimular el que, en realitat, veu com un acord bilateral entre Catalunya i l'Estat. Després de reunir-se amb el president espanyol a La Moncloa, Sanz ha afirmat que té la impressió que Zapatero vol acontentar tothom "perquè quedem contents o per tapar-nos la boca".

Actualitzat
Pedro Sanz ha explicat que damunt la taula no hi ha cap model, sinó que ha parlat amb Zapatero de les línies generals del sistema, sense concretar-ne cap xifra. "Difícilment ens hi podem pronunciar", ha afegit, i ha criticat que sigui el tripartit català "el que ha marcat l'agenda".

Les primeres xifres, d'aquí a uns deu dies

El govern espanyol té previst fer públiques les xifres de la seva proposta per al nou model de finançament de les comunitats autònomes "d'aquí a una setmana o dues com a molt", per tal que l'acord sigui un fet al febrer. Aquest és el principal titular de la trobada entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, una reunió que ha durat més d'una hora i mitja i de la qual Revilla ha sortit "tranquil".

El president cantàbric ha insistit en la necessitat que totes les comunitats tinguin els mateixos serveis i ha assegurat que així l'hi ha garantit Zapatero. "Estem tranquils perquè en sortirem beneficiats tots, no es pot ser egoista", ha afirmat abans d'anunciar que totes les variables del nou model es revisaran amb una periodicitat anual.

Amb referència a Catalunya, Revilla ha reclamat que cap comunitat sigui "insolidària". "Entenc la posició de totes les comunitats, però si fóssim tan insolidaris que cadascú cobrés depenent del que paga ens estaríem carregant el sistema de reequilibri de rendes", ha argumentat. I ha afegit: "A Catalunya hi ha un govern complicat en què Montilla està sota la pressió d'un partit nacionalista i una esquerra que l'està forçant a fer reivindicacions que espero que Zapatero sàpiga portar de manera adequada", tot i que després ha admès que el sistema necessita "ajustaments".

La "bona disposició" de Zapatero

Després de reunir-se amb el president espanyol, el de les Canàries, Paulino Rivero, n'ha destacat la seva "bona disposició" per atendre el règim especial de les illes en el nou sistema de finançament autonòmic. Aquest règim especial passa per no recaptar l'IVA ni els impostos especials. Rivero ha assegurat que les illes només signaran la nova fórmula de repartiment si es compensa aquesta peculiaritat. "Continuem avançant, però encara queda molta feina per fer", ha afegit Rivero.

El president de les illes Balears, Francesc Antich, serà l'últim president autonòmic que passarà per La Moncloa per parlar del nou sistema de finançament.
Anar al contingut