Pròxim Orient

Unes 40 persones moren en una altra escola de l'ONU a Gaza atacada per tancs d'Israel

L'ofensiva israeliana a Gaza s'intensifica encara més. Almenys 43 persones han mort en dos bombardejos contra dues escoles de les Nacions Unides. Desenes de persones n'han resultat ferides. Sobre el terreny, l'exèrcit israelià té totalment encerclada la capital, mentre que als afores, els soldats entren casa per casa per buscar i combatre milicians de Hamas. Aquest dimarts a la matinada, els bombardejos d'Israel han continuat castigant Gaza per onzè dia consecutiu. Els combats terrestres ja duren quatre dies. Els morts palestins superen els 550 i els ferits són més de 2.600 en una Franja de Gaza on la situació als hospitals és crítica. Al bàndol israelià, una desena de persones han mort i un centenar n'han resultat ferides. L'exèrcit hebreu ha confirmat tres baixes entre els seus soldats per "foc amic".

Actualitzat
Tancs israelians haurien obert foc contra una escola de l'ONU a la Franja de Gaza. Com a conseqüència de l'explosió de diversos projectils i de la metralla, almenys 40 persones haurien mort i desenes haurien resultat ferides, segons fonts hospitalàries de la zona. Les persones que es trobaven en aquesta escola buscaven refugi dels combats entre els soldats israelians i els milicians de Hamas.

Aquest no hauria estat l'únic atac contra un centre de les Nacions Unides. L'aviació israeliana ha bombardejat aquest dimarts a la matinada una segona escola de les Nacions Unides a la ciutat de Gaza i ha mort tres palestins. És la primera vegada que un edifici de l'ONU es converteix en objectiu. Els bombardejos israelians continuen castigant Gaza, mentre l'exèrcit rodeja la ciutat.

La matinada d'aquets dimarts els combats han estat intensos. Als afores, soldats hebreus entren casa per casa per buscar milicians de Hamas. I al sud, els testimonis corroboren que els tancs també haurien penetrat a la ciutat de Khan Yunis.

En les últimes hores, s'estima que han mort un centenar de palestins i ja són més de 550 els palestins morts pel conflicte, una quarta part civils, segons l'ONU, mentre que els ferits han traspassat la xifra dels 2.600 després d'onze dies de bombardejos. Aquest dimarts al matí l'ONU ha confirmat que tres persones van morir aquest dilluns al vespre en un bombardeig israelià contra una escola de les Nacions Unides a la ciutat de Gaza on hi havia més de 400 palestins desplaçats.

La situació humanitària és molt delicada en una Franja de Gaza on els combats, per terra i aire, encara podrien continuar malgrat els esforços diplomàtics europeus per aconseguir un alto al foc.

En les darreres hores, el govern israelià ha confirmat cinc baixes entre les seves files. Quatre soldats han mort per "foc amic" quan un tanc de l'exèrcit israelià ha disparat per un error de càlcul contra un edifici que acabaven d'ocupar i en què han resultat ferits 24 soldats més.

Israel divideix la Franja

Aquest dilluns les tropes hebrees s'han fet fortes al nord de la Franja i han dividit el territori que controla Hamas en tres parts. Israel assetja Gaza, la capital de la Franja. Els tancs de l'exèrcit israelià encerclen la ciutat i amenacen la vida dels 500.000 palestins que hi viuen.

Durant els bombardejos d'aquest dilluns han mort set membres d'una mateixa família. Es tracta dels pares i els seus cinc fills, que han perdut la vida en un atac israelià contra casa seva, al nord del camp de refugiats d'Ash Shati, a l'oest de la ciutat de Gaza. 

Els metges palestins també han confirmat la mort de sis membres més d'una altra família, entre els quals hi ha tres criatures, a causa de l'impacte d'un projectil sobre el seu habitatge al barri de Zaytun de Gaza. Poc abans, els soldats israelians havien obert foc contra una zona residencial del mateix barri i han provocat la mort d'una nena de cinc anys i del seu avi

El ministre israelià de Defensa, Ehud Barak, ha dit que l'ofensiva va per llarg.

L'ofensiva terrestre


Israel va llançar aquest dissabte al vespre una ofensiva terrestre contra Gaza amb un objectiu, aturar el llançament de coets de Hamas en territori israelià, i no pensa retirar-se'n fins que ho aconsegueixi, malgrat la creixent condemna popular internacional i les peticions oficials d'alto el foc immediat.

Així ho ha anunciat una de les figures israelianes més reconegudes, el president Shimon Peres, que s'ha dirigit a l'opinió pública internacional. Peres ha desestimat aturar els combats, però ha afegit que Israel no té la intenció de reocupar la Franja. El president israelià ha dit que volen posar fi al terror i que Hamas necessita una lliçó de veritat, que és el que ara rep, ha afegit. També ha subratllat que "cap país del món pot tolerar que li llancin 80 o 90 míssils diaris", ha criticat els que parlen de proporcionalitat i ha conclòs amb un rotund "hem decidit intentar eliminar aquest perill."

Més amenaces, dos segrestats, més coets


Els islamistes, siguin de Hamas o de la Jihad Islàmica, no paren de llançar amenaces contra els soldats israelians. Els adverteixen que "Gaza, amb l'ajuda de Déu, serà el vostre cementiri. I els nostres coets, les nostres bombes i els nostres guerrers sants no tindran pietat amb vosaltres".

Hamas ha informat de la captura de dos soldats israelians, però l'exèrcit ha dit que no en tenia notícia. Si se'n confirmés el segrest, es tractaria d'una operació de gran impacte entre l'opinió pública israeliana.

Malgrat tot el que està passant, els islamistes han aconseguit llançar en les últimes hores almenys 25 coets més contra les localitats israelianes pròximes a la frontera, i hi han causat un ferit.

Els moviments sobre el terreny

Els tancs i els soldats israelians han avançat amb rapidesa per un territori de dimensions semblants, fins i tot inferiors, a les de la comarca del Maresme. Quaranta quilòmetres separen el nord i el sud, i catorze, l'est de l'oest. Els vehicles cuirassats han avançat per la Franja de Gaza des de quatre punts, amb foc continu d'artilleria. Les tropes han entrat pels punts fronterers de Nahal Oz i Karni, a l'est de Gaza, per l'àrea de Beit Hanoun, al nord, i des de l'aeroport Yasser Arafat, a l'est de la ciutat de Rafah, situada al sud de la Franja.

Els soldats ja han pres el que va ser l'assentament jueu de Netzarim, a menys de tres quilòmetres de la ciutat de Gaza. L'exèrcit hebreu, a més, ha deixat incomunicat el nord i el sud de la Franja, ja que ha tallat la principal via de comunicació. Molts dels residents estan fugint cap a llocs més segurs per por que els tancs disparin contra la població.

Fonts mèdiques palestines denuncien que hi ha hagut gairebé 50 palestins morts. D'aquests, almenys 22 serien civils. A més, la xifra de ferits s'enfila per sobre dels 200. Aquestes dades, sumades a les dels vuit dies de bombardejos, deixen un total de mig miler de palestins morts i més de 2.450 ferits. Entre les víctimes hi ha 87 menors. L'exèrcit israelià ha assegurat que Hamas utilitza els civils com a escuts humans.

Per part israeliana, l'exèrcit ha reconegut la mort d'un soldat en combats cos a cos al nord del país. Segons Hamas, les víctimes en són cinc. Els comandaments israelians també han reconegut que una trentena de soldats més han estat ferits en combat.

Crisi humanitària


L'atac es veu agreujat perquè Israel no permet que hi entri ajuda humanitària. L'exèrcit ha informat que les fronteres de la Franja estan tancades fins i tot per als aliments i les medicines. Els militars hebreus justifiquen aquesta decisió perquè la invasió ha deixat l'exèrcit sense capacitat per controlar el que passa per la frontera.

La comunicació telefònica amb l'interior de Gaza és impossible, perquè les línies han quedat molt danyades i, en caure la nit, la Franja apareix a les fosques sota les bombes i el foc d'artilleria dels israelians.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut