Pròxim Orient

L'exèrcit israelià continua bombardejant Gaza, en el vuitè dia d'atacs consecutius contra la franja

Israel intensifica el setge contra la Franja de Gaza també amb foc d'artilleria, que se suma als atacs aeris i navals, en el que podria ser el preludi de l'atac terrestre amb què fa dies que Israel amenaça el territori palestí. De fet, Gaza s'ha llevat aquest dissabte amb una pluja d'octavilles llançades per l'exèrcit d'Israel en què avisava d'un atac immediat dins de la franja i demanava a la població civil que marxés. Precisament, una quinzena de palestins han mort aquest dissabte a la tarda sota les bombes israelianes quan estaven resant en una mesquita de Jabaliya. Una seixantena de persones més han resultat ferides.

Actualitzat
Continuen per vuitè dia consecutiu les operacions militars israelianes sobre una Franja de Gaza on la situació és límit. Segons coincideixen diverses organitzacions humanitàries, la situació humanitària a Gaza és catastròfica. Hi ha cues per aconseguir pa, farina, arròs o altres productes bàsics i un milió i mig de persones estan amenaçades per la fam, moltes sense llum, ni aigua, ni altres serveis bàsics. El paisatge és de destrucció quan es compleixen ja vuit dies de bombardejos que han fet prop de 440 morts i més de 2.800 ferits.

Israel no dóna treva als habitants de Gaza a qui recomana fugir davant l'imminent atac. Ho ha fet llançant octavilles des de l'aire aquest dissabte al matí.

Atac contra una mesquita

Els civils són els més malparats de l'última escalada de violència entre l'estat jueu i els islamistes de Hamas. L'últim exemple s'ha viscut aquesta tarda. Les forces aèries israelianes han llançat almenys tres bombes sobre una mesquita, la més gran de Jabaliya, en l'hora de la pregària. Segons testimonis presencials, al seu interior hi havia un centenar de persones. Fonts mèdiques palestines parlen d'almenys setze morts, entre ells, quatre menors, tot i que ara com ara la situació és molt confusa i no es pot donar una dada exacta.

Les xifres de ferits ronden la seixantena i segons el responsable dels serveis d'emergència de Gaza, Moawiya Hasanien, uns vint-i-quatre es troben en estat d'extrema gravetat.

Hamas resisteix


En les últimes hores els atacs israelianes han aconseguit també batre un destacat comandant militar de Hamas. Aquesta és la segona mort d'un líder de Hamas en només tres dies. La nit de Cap d'Any, Israel va mantenir els atacs contra els objectius de la Franja de Gaza i l'ofensiva va matar diferents palestins i un dels principals líders polítics del moviment islamista, Nizar Rayan.

El cap de l'organització islamista, Khaled Mechaaal, des de l'exili ha assegurat que no capitularan i ha amenaçat de segrestar soldats israelians si hi ha una ofensiva terrestre.

Bush busca l'alto el foc

George Bush ha assegurat que els Estats Units estan intentant negociar un nou alto el foc a la regió. Tot i això, ha tingut paraules dures per Hamas, a qui ha culpat del conflicte i ha acusat d'"amagar-se darrere de la població civil". El president sortint dels Estats Units ha advertit que si hi ha una treva, s'ha de complir en la seva totalitat.

I des de territori nord-americà, en concret des de Nova York, el president palestí, Mahmud Abbas, ha denunciat la situació humanitària de Gaza davant l'ONU. Al costat d'altres líders internacionals, Abbas intenta que les Nacions Unides pressionin Israel perquè aturi immediatament els atacs.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut