Barcelona

Investigadors catalans podrien tenir enllestida una vacuna contra la sida el 2011

L'Hospital Clínic de Barcelona, el de Can Ruti de Badalona i els laboratoris Esteve treballen per obtenir una vacuna contra la sida. El projecte, amb una inversió de 12 milions d'euros, podria donar els primers resultats d'aquí a tres anys. Els investigadors calculen que el 2011 es podran provar els primers resultats obtinguts en humans, i si es demostra que és efectiva, es faran els passos necessaris per arribar a comercialitzar-la. La vacuna vol ser preventiva i a la vegada terapèutica. Entre els investigadors hi ha el doctor Christian Brandon, que fins ara treballava a la universitat de Harvard. També participen en la recerca els experts en sida Bonaventura Clotet i Josep Maria Gatell.

Actualitzat
La consellera de Salut, Marina Geli, ha presidit la signatura d'un acord entre l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i els laboratoris Esteve per impulsar el programa HIVACAT de recerca d'una vacuna contra el VIH. A l'acte hi ha assistit el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa; el president d'Esteve, Antoni Esteve, i els tres coordinadors del projecte: el director de l'Institut per a la Recerca de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, el cap del Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell, i l'investigador Christian Brander, que s'ha incorporat recentment a IrsiCaixa des de la Universitat de Harvard.

Projecte HIVACAT


El projecte de recerca i desenvolupament de la vacuna contra la sida HIVACAT -HIV VAcuna CATalunya- neix a partir de dos centres de recerca sobre la sida com són l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona i el Servei de Malalties Infeccioses i Sida de l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona

El projecte té el suport de l'Obra Social La Caixa, que el finança amb 1,4 milions d'euros, i amb aportacions dels departaments de Salut i d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Clínic, que hi aporten 400.000 euros cadascun.

Aquest projecte rep un nou impuls gràcies a l'acord dels Laboratoris Esteve amb l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i a la inversió de 6 milions d'euros que Esteve hi durà a terme durant els quatre anys vinents. El laboratori intervindrà en el procés de recerca un cop s'hagi arribat a la fase de prova de la vacuna en persones, i assumirà el desenvolupament clínic posterior fins que es comercialitzi.

La consellera de Salut i presidenta de la Fundació IrsiCaixa, Marina Geli, considera que aquesta iniciativa consolida el compromís del govern de la Generalitat amb la investigació biomèdica a Catalunya, que té una excel·lència internacional de primer nivell, a la vegada que genera expectatives importants d'avenços efectius en la lluita contra l'epidèmia del VIH i la sida al món. 

Pel que fa a les etapes següents, els més de 40 investigadors que treballen a HIVACAT duran a terme una sèrie d'assajos clínics adreçats a desenvolupar una vacuna terapèutica que freni la progressió del virus en la població infectada i una vacuna preventiva per evitar la infecció en el cas d'una possible exposició al VIH. 

33 milions d'infectats a tot el món

Actualment, més de 33 milions de persones a tot el món estan infectades pel VIH i cada any n'hi ha 2,5 milions de casos nous, la majoria entre els 35 i els 45 anys, segons dades de l'OMS. Cal destacar que, l'any 2007, hi va haver 2 milions de morts a causa de la sida arreu del món. A Espanya, des del començament de l'epidèmia, el 1981, s'han registrat un total de 74.885 casos de sida; 1.464, l'any 2007. A Catalunya en aquest mateix període s'han diagnosticat un total de 15.986 casos de sida, 248 dels quals van ser el 2007.
Anar al contingut