Barcelona

Tots els partits catalans, insatisfets amb la proposta de Solbes

Els diferents partits catalans, tant els de l'oposició com els de govern, també han valorat d'insuficient la proposta presentada pel govern espanyol. Convergència i Unió, que aquest dimarts ha presentat al Parlament una sol·licitud perquè el president Montilla expliqui l'estat de les negociacions, ha dit que la proposta no garanteix el compliment estricte de l'Estatut. Per la seva banda, Esquerra Republicana opina que la proposta del govern espanyol és inacceptable i que dinamita l'Estatut. Mentrestant, el PPC ha qualificat el document d'engany i ha criticat que el 2008 acabi sense acord. En l'àmbit espanyol, Rajoy ha dit que és un "error" finançar les comunitats autònomes amb més endeutament.

Actualitzat
Artur Mas ha destacat que no hi ha acord perquè "no hi ha xifres". El president de CiU n'ha fet una valoració general i aquesta tarda en farà una de "més tranquil·la". També ha lamentat que el pacte dels governs dirigits pels socialistes Montilla i Zapatero pel 31 de desembre "s'ha incomplert" pel que fa als terminis. Mas ha fet aquestes primeres valoracions durant la visita d'alguns dels municipis de la comarca de la Selva afectats pel temporal d'aquest cap de setmana. El diputat de CiU Antoni Castellà ha dit que Zapatero ha humiliat Montilla i "el que és pitjor, Montilla s'ha deixat humiliar".

Des de Mallorca el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha reclamat una reunió "urgent" dels tres socis de govern de la Generalitat per abordar la proposta de reforma fiscal de les comunitats autònomes presentada pel vicepresident econòmic, Pedro Solbes. Més crític ha estat el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que ha considerat "inacceptable" la proposta de Solbes,  plena "de mines i tramposa" i que, a més a més, "dinamita l'Estatut".

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha qualificat de "clarament insuficient" la proposta del govern central respecte al que preveu l'Estatut i "molt inconcreta" si bé "permet treballar-hi". Segons Herrera, "si comparem la proposta d'avui amb la presentada el mes de juliol passat, que era una broma de mal gust, l'actual ens permet començar a negociar per aconseguir que s'adeqüi" al que preveu el text estatutari.

La presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, ha qualificat d'"engany, buida i sense números", la proposta de Solbes i ha retret a Zapatero que no hagi complert la seva paraula de tenir enllestit el nou finançament a finals d'any. Sánchez-Camacho ha dit que l'únic que sap fer Zapatero es convertir les seves "mentides en espectacle".

I el president de C's, Albert Rivera, ha qualificat de "poc rigorós" el document. Rivera ha considerat que el text "només serveix perquè Montilla es pugui menjar els torrons" abans de Cap d'Any.

Rajoy creu que és un "error" finançar les comunitats amb endeutament


A qui tampoc li agrada la proposta de nou model de finançament és a Mariano Rajoy. El president del Partit Popular ha dit que és un "error" finançar les comunitats autònomes amb més endeutament, perquè això vol dir més impostos per als ciutadans, i que per aquest motiu s'hi oposarà "frontalment".

El PP farà tot el possible per impedir que Zapatero "continuï tirant de talonari". Tot i això, Rajoy ha expressat el seu respecte per la posició dels presidents autonòmics a l'hora de de defensar els interessos de la seves comunitats.
Anar al contingut