Monistrol de Montserrat

Els tècnics estudien la possibilitat d'obrir un accés per carretera a Montserrat després d'una nova esllavissada

Una nova esllavissada de roques a Montserrat ha tallat els accessos per carretera al monestir. Aquesta tarda els tècnics estudiaran la possibilitat d'obrir un accès per carretera, però la normalitat es descarta que arribi abans del termini d'una setmana. L'incident va passar pocs minuts abans de les dues del migdia d'aquest diumenge i, segons han informat els Bombers de la Generalitat, l'esllavissada ha tingut lloc a la zona dels Degotalls i no ha causat danys personals. Els grans rocs, això sí, han cedit des de la paret de la muntanya i han caigut sobre la carretera, que ha quedat totalment tallada. Les pedres també han fet malbé la catenària del cremallera. Unes 1.800 persones han estat rescatades per mitjà aeri, l'únic mitjà per accedir a Montserrat, mentre que entre 15 i 30 han decidit quedar-se a passar la nit en cel·les del monestir.

Actualitzat
Una esllavissada de rocs i sorra als accessos a la muntanya de Montserrat ha tornat a aïllar parcialment el santuari. Una desena de pedres que sumen unes 200 tones han caigut quan faltaven cinc minuts per a les dues del migdia en una zona coneguda com dels Degotalls, situada dins del recinte del pàrquing. Es tracta d'un punt on ja fa temps que no es pot estacionar perquè fa prop de dos anys ja hi va haver una altra esllavissada important. Gràcies a això i també a l'escassa afluència de visitants que hi havia en aquell moment al santuari, no s'han hagut de lamentar danys personals ni hi ha cap vehicle afectat.

Els accessos a la muntanya, tant per la carretera de Monistrol com per la de Can Massana, estan tallats al trànsit i el cremallera està fora de servei. Segons el conseller d'Interior, Joan Saura, "caldrà com a mínim una setmana perquè es recuperi la normalitat a la zona".

L'incident ha deixat prop de 1.800 persones atrapades a la muntanya que, abans de les deu del vespre, han estat evacuades amb l'aeri. També s'han habilitat cel·les al monestir per aquells que volguessin passar-hi la nit que, finalment han estat entre 15 i 30 persones.

La Generalitat ha informat que tècnics de la direcció general de carreteres, de l'Institut Geològic de Catalunya i de FGC han inspeccionat la zona per avaluar les accions que cal emprendre. Equips de Política Territorial i Obres Públiques estan preparats per treballar a partir d'aquest dilluns al matí en tasques de sanejament i estabilització de la paret afectada, un cop els geòlegs determinin les mesures necessàries per tal de garantir la seguretat a la zona.

Després de l'esllavissada, el conseller Joaquim Nadal ha reiterat la necessitat d'emprendre una actuació global de consolidació de tot el massís, que hauria de ser conjunta entre la Generalitat i el Patronat de la Muntanya.

Al mateix lloc de l'esllavissada ja n'hi va haver una altra d'important ara fa quasi dos anys, el 2 de gener del 2007. Llavors ja es van instal·lar unes malles protectores per evitar que hi hagués més esllavissades. Montserrat ha viscut un 2008 sacsejat per esdeveniment similars. A principis de novembre, un altre temporal ja va afectar el cremallera i va provocar una esllavissada. Només deu dies després d'aquest incident, dos operaris van morir en caure'ls una roca mentre treballaven per assegurar el terreny de la muntanya.
Anar al contingut