Barcelona

El temporal de llevant provoca destrosses i problemes al litoral de Girona i Barcelona

Dos dies de destrosses és el resultat del temporal de llevant que ha assotat Catalunya el cap de setmana. Les conseqüències de la pluja i el vent són evidents al litoral de Girona i Barcelona. A la costa catalana, especialment del nord, alguns passejos marítims han desaparegut sota onades de més de cinc metres, el mobiliari urbà ha acabat amb greus destrosses per les fortes ràfegues de vent i alguns baixos i establiments comercials han quedat completament inundats. A l'interior, la neu ha cobert les carreteres en algunes zones i ha dificultat la circulació i l'accés a diverses poblacions. La llevantada s'ha cobrat quatre morts i quatre ferits.

Actualitzat
La llevantada també ha colpejat amb força el litoral de Girona i Barcelona, on ha deixat importants destrosses. Pràcticament cap municipi del litoral de la Costa Brava s'ha salvat de la força del temporal de mar. Ajuntaments i veïns avaluen els danys mentre l'amenaça comença a remetre. Al llarg de la costa hi ha hagut onades de cinc i sis metres d'alçada i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que la costa nord està "bastant tocada".

Portbou, on s'han enfonsat sis vaixells i l'espigó de protecció ha quedat danyat; Llançà, amb danys importants a la confraria i l'espigó del port; Castell-Platja d'Aro, on s'han hagut de desallotjar uns 30 veïns, 4 persones han resultat ferides i hi ha molts danys al passeig marítim, així com en les instal·lacions, serveis i enllumenat de la zona de Marina Port d'Aro; Palamós, amb dues embarcacions enfonsades i molts danys al port; o Sant Feliu de Guíxols, amb destrosses a la bocana del port, han patit les conseqüències del temporal.

A Tossa de Mar, Tamariu, l'Estartit o Roses, per posar només alguns exemples, l'aigua ha arribat als carrers, i fins i tot ha inundat els baixos d'alguns hotels situats a primera línia de mar. En altres llocs, com a Lloret de Mar o a Sant Pol, l'aigua ha travessat el passeig marítim i ha arribat a les botigues.

Un dels municipis més afectats, però, ha estat Blanes, amb diverses embarcacions destrossades i danys a tot el passeig marítim, que s'ha llevat amb una imatge curiosa: un pesquer hi havia embarrancat. També hi ha hagut destrosses en un port que, segons el conseller Nadal, és antic i està en projecte de remodelació, pendent de resoldre qüestions administratives.

A Barcelona, atès el risc que comporta acostar-se a primera línia de mar, l'Ajuntament ha tancat els accessos a totes les platges de la ciutat.

Problemes en un ferri de Trasmediterránea

Al port de Palamós, al ferri "Superfast Galícia" de la companyia Trasmediterránea, que hi estava hivernant, se li han trencat les amarres i ha sortit de port amb 18 persones a bord. Un cop fora, el vaixell ha tingut un incendi als motors, que han quedat inutilitzats. Dos remolcadors de Salvament Marítim l'han portat cap a Barcelona i el podrien fer entrar a port durant les pròximes hores. La tripulació segueix a bord del vaixell sana i estàlvia, segons ha informat Salvament Marítim.

Pel que fa a la circulació de trens, dissabte a la nit Renfe va restablir el servei al tram entre Mataró i Vilassar de Mar de la línia C1 de Rodalies que va quedar tallat a causa del temporal.

Neu a l'interior

El temporal ha portat vent i pluja a la costa i neu a l'interior de Catalunya, que també ha provocat alguns desperfectes i problemes per circular. Dissabte a la tarda ha millorat la situació a les carreteres catalanes i ha pujat la cota de neu, situant-se entre 1.000 i 1.200 metres, la qual cosa ha permès rebaixar el pla Neucat a la fase d'alerta. Una avaria provocada per la nevada ha deixat sense servei elèctric durant més de quinze hores diverses poblacions d'Osona i la Garrotxa.

Les volves van arribar divendres amb força a moltes comarques de l'interior. Al Ripollès, Osona i la Garrotxa, on la neu ha agafat a partir de 500 metres, s'hi han acumulat gruixos d'entre 10 i 20 centímetres. La neu també ha afectat les comarques de Cervera i Tàrrega, però en aquest cas els problemes s'han reduït a carreteres locals com la L-311, de Cervera a Guissona, on s'han vist plaques de gel i alguns cotxes han sortit de la via.

Perduts a Sant Vicenç de Castellet

El mal temps va fer que un grup de 25 persones que feien una excursió per Sant Vicenç de Castellet, al Bages, es desorientessin i acabessin perduts. Els excursionistes, entre els quals hi havia dues dones embarassades, volien aprofitar el dia de Sant Esteve per fer una ruta sortint des d'un refugi de muntanya, però la jornada se'ls va complicar. Els bombers els van poder rescatar sans i estalvis amb l'ajuda d'un helicòpter.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut