Catalunya

El municipis afectats pel temporal comencen les primeres reparacions i a avaluar les destrosses

Platges desaparegudes, passejos marítims destrossats i vaixells, edificis i infraestructures de primera línia de mar que han quedat fets malbé pels cops de mar. Aquest és el panorama que presenta la costa catalana, especialment la zona de la Costa Brava, la més afectada, un cop ha passat el pitjor de la llevantada que ja fa 48 hores que dura. Al port de Blanes, a la Selva, per exemple, han de començar avui les reparacions més urgents i a Platja d'Aro, al Baix Empordà, es podria declarar zona catastròfica després del temporal. Malgrat que l'estat de la mar ha millorat molt respecte a les últimes hores, encara es poden registrar onades de més de 2 metres i es recomana no acostar-se a les zones de risc. L'Agència Estatal de Meteorologia manté l'alerta groga (de risc) a la demarcació de Girona, per possibles nevades i allaus al Pirineu. També hi ha alerta per temporal a la costa gironina, on les onades poden superar els dos metres d'altura, i a les de Barcelona i Tarragona.

Actualitzat
Municipis de la Costa Brava com Blanes, Tossa, Palamós, l'Escala o Castell-Platja d'Aro han estat els més afectats pel temporal. Els ports, platges i passejos marítims han quedat molt malmesos per la virulència de l'onatge i els responsables municipals volen reunir-se amb representants de la Generalitat i el Ministeri per abordar l'arranjament d'aquestes infraestructures.

Les obres més urgents, però, es comencen ja aquest mateix dilluns per evitar situacions de risc per a la població pel mal estat en el qual han quedat alguns dels fronts marítims.

Blanes ha tingut destrosses importants al passeig marítim i al port. L'alcalde del municipi, Josep Trias, ha explicat a "Els matí de Catalunya Ràdio" que la meitat dels vaixells de pesca han quedat afectats. Gairebé cap pescador ha pogut sortir a la mar, ja que, a més, el temporal també ha destruït l'estació de Repsol que els subministra el carburant. D'altra banda, l'Escala ha perdut 150 metres del passeig marítim i part del de Montgó, que feia poc que s'havia acabat.

Aquests són els municipis més afectats, però també han quedat malmesos Llançà, Tossa de Mar o Platja d'Aro, que avui estudiaran si demanen la declaració de zona catastròfica. L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ja ha fet un primer balanç de danys. Els quantifica en dos milions d'euros. Els desperfectes més evidents són en l'enllumenat, les conduccions d'aigua i part del dic del port.

Diferents veïns d'aquestes localitats han coincidit a assegurar que el temporal, que ha provocat que les platges dels seus municipis hagin perdut gran part de la sorra, ha estat dels pitjors de les últimes dècades.

Dels nombrosos incidents provocats per la llevantada, un dels episodis més perillosos va passar a Platja d'Aro. Un cop de mar va impactar en un restaurant amb alguns clients a dins, que van veure com l'aigua entrava sobtadament a l'establiment. Hi va haver quatre ferits amb diferents traumatismes. Un d'ells ha explicat a TV3 que va passar moments d'autèntic pànic quan l'onada el va engolir.

Restablert el servei elèctric a la Vall d'en Bas

Després que centenars d'abonats han passat més de 30 hores sense llum, la companyia Fecsa ha restablert el servei elèctric a la Garrotxa. En aquesta mateixa comarca els bombers han evacuat aquest migdia 40 persones que havien quedat aïllades per la neu en dues cases rurals de la Vall d'en Bas.

El ferri "Superfast Galícia" atraca al port de Tarragona

Després de dos dies a la deriva, el ferri "Superfast Galícia" ha atracat aquesta mitjanit al port de Tarragona. Les 19 persones que hi havia a bord han abandonat el vaixell amb un bon estat de salut però amb símptomes evidents d'esgotament.

El ferri havia anat a la deriva des del port de Palamós, després que la llevantada en va trencar les amarres. Els passatger van haver de suportar durant 40 hores el balanceig de l'embarcació i el fred, ja que a causa d'un incendi al sistema elèctric el vaixell s'havia quedat sense calefacció.

Barcelona tanca l'accés a les platges


El temporal també s'ha deixat sentir a Barcelona capital, on encara no s'ha fet un balanç econòmic dels danys. La pitjor part se l'han emportat les platges. Segons ha explicat la cinquena tinent d'alcalde de Medi Ambient, Imma Mayol, les platges més afectades han estat les de la Barceloneta, Nova Mar Bella i Llevant. En canvi, Nova Icària i Sant Sebastià n'han sortit més ben parades gràcies, segons Mayol, als dics que s'hi van contruir per protegir-les. Pel que fa als locals comercials més perjudicats, han estat els restaurants O'Pollo, als porxos de la Barceloneta, i La Oca, a la Nova Mar Bella.

Malgrat no fer-ne un balanç econòmic, Mayol ha recordat que Barcelona no havia patit un temporal similar des del 2001 quan els danys es van valorar en cinc milions d'euros i es van perdre 80.000 metres cúbics de sorra de les platges.

L'Ajuntament de Barcelona ha mantingut les platges i els espigons tancats perquè els ciutadans no s'acostessin a les zones perilloses i evitar noves víctimes, després que dues persones van morir ofegades en ser arrossegades per les onades, una al Prat de Llobregat i l'altra al Port Olímpic. En aquest sentit, Mayol ha demanat "prudència" a les persones que s'apropin a la platja per veure els desperfectes i ha recordat que no es pot accedir a la sorra per precaució.

Precisament en una d'aquestes platges urbanes, la de Bogatell, hi ha aparegut aquest diumenge un dofí mort, que ha estat albirat per un veí que ha donat l'alerta.

Des del dia de Nadal fins diumenge, els bombers van fer a Barcelona 164 sortides.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut