Barcelona

Comença l'Any Macià per commemorar els 75 anys de la mort del president i els 150 del naixement

El president Francesc Macià va morir el dia de Nadal de fa 75 anys i l'efemèride coincideix amb el 150è aniversari del seu naixement, aquest 2009. És per això que el 2009 és l'Any Macià, un any d'homenatges al president, al qual s'ha donat el tret de sortida amb un acte institucional a la Generalitat presidit per José Montilla.

Actualitzat
El Palau de la Generalitat ha acollit l'acte institucional que marca l'inici de l'Any Macià. Per Nadal es commemora el 75è aniversari de la mort del que va ser president de la Generalitat Francesc Macià, i l'any que ve farà 150 anys del seu naixement a Vilanova i la Geltrú. L'Any Macià vol commemorar amb tot un seguit d'actes aquestes dues dates.

L'acte s'ha iniciat amb el parlament del conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, que l'ha emmarcat en els actes de recuperació de la memòria històrica i ha destacat la figura del president, que és, segons ha dit, un exemple del compromís per les llibertats de Catalunya. També han intervingut l'historiador i comissari de l'Any Macià, Josep Maria Roig, i el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira. Com a cloenda de l'acte, al qual han assistit, a banda d'una àmplia representació de l'executiu català, dos nebots de Francesc Macià, Montilla ha fet un discurs.

En l'homenatge pel president de la Generalitat, que va morir a Barcelona el 25 de desembre del 1933, hi ha actuat el Cor Jove de l'Orfeó Català, que ha interpretat diverses peces. A més, aquest dijous, dia de Nadal, el president Montilla encapçalarà la tradicional ofrena floral a la tomba de l'expresident, situada al cementiri de Montjuïc. Durant el 2009 es faran diversos actes, com ara conferències i taules rodones, i es publicarà un llibre sobre Macià.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut