Barcelona

Iceta diu que "està més clar que mai" que s'arribarà a un acord de finançament abans d'acabar l'any

Optimisme en el PSC. El seu portaveu, Miquel Iceta, ha escrit una entrada en el seu blog en què analitza la trobada entre els presidents de la Generalitat, José Montilla, i del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Iceta diu textualment que "està més clara que mai la perspectiva d'arribar a un bon acord abans d'acabar l'any". Aquestes paraules contrasten amb l'opinió del seu soci de govern, ERC, que veu el pacte molt complicat. Hores abans, el portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC al Congrés, Daniel Fernández, ha assegurat a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació que el seu partit no acceptarà un mal acord ni aquest any ni el que ve.

Actualitzat
La trobada entre José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla aquest dissabte a La Moncloa sobre el nou finançament català ha estat qualificada pel PSC de positiva. De fet, el portaveu del partit, Miquel Iceta, veu l'acord més a prop que mai. Tan a prop que fins i tot es compliria el termini del 31 de desembre. En un article al seu blog, Iceta desgrana els camins que ha obert la reunió entre els dos presidents i assegura que "està més clara que mai la perspectiva d'arribar a un bon acord abans d'acabar l'any."

Segons Iceta, la cimera de La Moncloa "va desencallar" la negociació del nou sistema de finançament. Tot i aquesta afirmació, el dirigent socialista reconeix que "encara hi ha qüestions importants pendents". Iceta també respon les últimes declaracions de diversos representants de Convergència i Unió, assegurant que "sembla que es preparin per rebutjar un acord que desconeix".

Les paraules d'Iceta contrasten amb les del seu soci del govern català, Esquerra Republicana. Després d'haver estat informat pel president Montilla del contingut de la trobada, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, assegura que es mantenen diferències importants i el termini del 31 de desembre sembla difícil de complir.

No acceptaran un mal acord ni aquest any ni el que ve

Hores abans de les paraules d'Iceta, el portaveu adjunt del grup parlamentari del PSC al Congrés, Daniel Fernández, ha valorat positivament la trobada Montilla-Zpatero a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació. Malgrat que no ha suposat tancar un acord definitiu, Fernández ha destacat que suposa un important impuls polític a la negociació pel fet de ser del més alt nivell. També ha subratllat que la cita ha permès constatar la voluntat d'entesa del govern de Madrid.

El parlamentari socialista ha tret importància al fet que la cita no servís per tancar l'acord perquè, ha reconegut, les posicions de partida eren molt allunyades. Els contactes dels equips econòmics dels governs espanyol i català continuaran al llarg de tota la setmana per mirar de pactar el model de finançament abans del 31 de desembre, data amb què Zapatero va comprometre's.

De totes maneres, Fernández ha assegurat que José Montilla rebutjarà qualsevol pacte abans o després de final d'any si no és un bon acord. El socialista ha insinuat que si el seu partit es conformés amb "un mal acord potser ja el tindríem". Aprofitant aquestes paraules, ha criticat l'actual model de finançament, pactat pel líder de CiU, Artur Mas, i l'expresident Aznar l'any 2001, i l'ha fet culpable de l'actual situació d'insostenibilitat.

Preguntat sobre quines són encara les diferències entre les dues parts, Fernández ha destacat la importància de les xifres, però ha parlat especialment de la necessitat que el nou model impliqui avenços substancials en conceptes com l'anivellament o la capacitat fiscal de cada comunitat autònoma.

El portaveu adjunt del grup parlamentari socialista al Congrés ha ressaltat que l'acord sobre finançament ha de tenir un caire bilateral, però ha recordat que inevitablement tindrà conseqüències multilaterals, que afectarà el conjunt de les comunitats. Partint d'aquesta base, entén que Zapatero es reunís també amb el president andalús, Manuel Chaves, aquest dissabte i augura noves trobades per tractar el tema no només amb presidents de comunitats governades per socialistes sinó també amb les comandades pel PP.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut