Barcelona

Els estudiants contraris a Bolonya endureixen les protestes per l'expulsió de sis alumnes a la UAB

Comencen les vacances universitàries, però no tots els alumnes tornen a casa per Nadal. Els alumnes tancats a la Universitat de Barcelona reforcen la seva protesta després que s'ha decidit fer efectives immediatament les expulsions de sis estudiants de l'Autònoma. La tancada unitària es mantindrà durant totes les vacances. S'hi han sumat col·lectius d'estudiants de les quatre universitats de Barcelona. Les mobilitzacions contra el Pla Bolonya continuen tot i l'anunci, aquest dijous, de la creació de la Taula Nacional per a la Universitat Pública.

Actualitzat
Els col·lectius d'estudiants de les quatre universitats de Barcelona (la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra) estan tancats a l'edifici històric de la UB, a la plaça Universitat, i han anunciat que preveuen ocupar-lo durant tot el Nadal. Segons un comunicat del Comitè contra Bolonya, "la lluita contra el procés de Bolonya continua ara tots junts al rectorat de la UB".

A l'Autònoma, un altre dels focus més actius contra el Pla, la majoria d'estudiants han anat abandonant al llarg de divendres l'ocupació del rectorat després de reobrir les negociacions. Tot i això, es mantindrà ocupada i "sense docència" la facultat de Lletres i Filosofia, d'acord amb el que han aprovat per majoria els estudiants.

Els estudiants exigeixen que es paralitzi la implementació del procés de Bolonya i que s'obri un diàleg públic entre els agents implicats. També reclamen la retirada de les expulsions dels estudiants de la UAB.

Expulsió imminent per als sis universitaris sancionats

Mentre continuen les ocupacions, la UAB ha comunicat l'execució immediata de la sanció als sis estudiants expedientats que van ocupar per la força el deganat de Lletres, als quals ha decidit expulsar per períodes d'entre un i tres anys i que a partir d'ara queden exclosos del centre universitari. Una vegada esgotat el procés administratiu per aquest cas, els estudiants només poden recórrer contra la sanció davant els tribunals a través d'un recurs contenciós, segons ha informat un portaveu de l'Autònoma.

La notificació d'aquestes sancions va portar aquest dijous a una intensificació de les protestes dels estudiants contraris a Bolonya de la UAB i de la Universitat de Barcelona. Les accions es van allargar durant tot el dia, i centenars de manifestants van tallar alguns dels principals carrers de la capital catalana i l'autopista AP-7 i la B-30, a l'àrea de Bellaterra.

Mig centenar d'estudiants també es van tancar durant unes hores a la seu del Comissionat d'Universitats de la Generalitat en protesta per les sancions. Els estudiants, però, van decidir abandonar la tancada després que el Comissionat, a través d'un comunicat, els assegurés que la resolució dels expedients d'expulsió era un procés encara obert i que no estava prevista la seva execució immediata.

La Taula Nacional no atura les protestes


Els estudiants segueixen mobilitzats tot i l'anunci de la creació de la Taula Nacional per a la Universitat Pública, que ha de servir per debatre el Pla Bolonya. En declaracions a Catalunya Ràdio, el portaveu dels estudiants de la Universitat de Barcelona, Pau Milla, ha explicat que pensen mantenir les protestes perquè no se senten representats per aquest organisme i no entenen com es pot parlar de diàleg i alhora expulsar els estudiants de la UAB.

La comissionada d'Universitats, Blanca Palmada, té una opinió ben diferent de la dels estudiants. Confia que la situació a les universitats es pugui reconduir aviat, a través de la taula nacional de diàleg. De fet, la comissionada de la Generalitat creu que les mobilitzacions estudiantils de dijous van ser una reacció concreta a les expulsions de sis estudiants de l'Autònoma. Sobre aquest cas, Palmada ha explicat a Catalunya Ràdio que respecta la decisió de la Universitat Autònoma i afegeix que, en tot cas, el govern no té competències en aquest sentit. Tot i això, la comissionada espera que tots els col·lectius d'estudiants se sumin al diàleg sobre el Pla Bolonya.

La Taula Nacional es constituirà al gener amb representants dels estudiants, els rectors i la Generalitat. Palmada ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que la taula servirà per debatre els plans d'estudi i les titulacions i contestar tots els temes de caràcter socioeconòmic que hi ha sobre la taula, com les beques, i també de participació dels estudiants. La comissionada també ha assegurat que la prioritat del govern és aconseguir una oferta equilibrada de totes les titulacions, i no pas haver-ne de tancar cap.
Anar al contingut