Santander

Santander retira l'última estàtua eqüestre de Franco

L'Ajuntament de Santander ha retirat l'estàtua eqüestre de Franco situada a la plaça del consistori. Es tracta de l'última estàtua eqüestre de Franco que quedava a la via pública de tot l'Estat. Una trentena de curiosos i diversos mitjans de comunicació s'han aplegat a la plaça per seguir les tasques. L'Ajuntament de Santander ha arrencat l'escultura amb una grua de ploma i l'ha dut a un magatzem municipal. El consistori ha desmuntat finalment l'escultura quatre anys després d'haver-ho acordat. La decisió compleix, a la pràctica, la llei de la memòria històrica.

Actualitzat
Han hagut de passar 34 anys des de la mort del dictador perquè a Santander es retiri l'estàtua eqüestre de Franco. És, a més, l'última estàtua eqüestre de Francisco Franco que pot veure's a Espanya. Ara, només queda una estàtua de Franco a la via pública a Espanya, aquesta sense cavall. És a Melilla i també serà retirada aviat, en compliment de la llei de la memòria històrica.

L'estàtua eqüestre de Franco retirada es trobava a la plaça de l'Ajuntament des del 1964. L'escultura estava situada davant mateix del consistori, en una plaça situada a l'elegant passeig marítim de la capital de Cantàbria que fins al 2001 s'anomenava plaça del Generalísimo. L'escultura de Satander és bessona d'una altra que va ser retirada a València fa cinc anys i ara s'ha dut a uns magatzems municipals. A la plaça de l'Ajuntament de Santander només hi ha quedat el peu de l'escultura.

No obstant, arreu del territori espanyol, en centenars de ciutats i pobles hi ha carrers, places o avingudes amb noms com: Francisco Franco, General Franco, Generalísimo, Caudillo, José Antonio Primo de Rivera, Millán-Astray, Queipo de Llano, Los Mártires de la Cruzada o, fins i tot, dedicats a la División Azul.

Anar al contingut