Bagdad

Bush signa l'acord de retirada de tropes de l'Iraq en la seva visita sorpresa al país

George W. Bush va aterrar ahir a Bagdad, la quarta visita del president dels Estats Units des de la invasió de l'Iraq l'any 2003. Bush es va acomiadar dels soldats, els va agrair la seva feina i va aprofitar l'ocasió per reiterar que la intervenció al país era necessària i per firmar de forma simbòlica el pla de retirada, que s'ha de fer efectiu abans del 2011. George Bush deixarà la Casa Blanca el 20 de gener. Bush ha arribat aquesta nit a l'Afganistan, on s'entrevistarà amb el seu homòleg afganès, Hamid Karzai, i s'acomiadarà de les tropes nord-americanes desplegades al país.

Actualitzat
El president nord-americà, George Bush, i el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, han signat de forma simbòlica l'acord que va aprovar el Parlament iraquià fa dues setmanes i que marca el calendari de retirada de les tropes del Pentàgon. El nou acord de seguretat estableix que els soldats hauran d'abandonar el país abans de la fi del 2011.

Tot i això, les intencions del president electe són ben diferents. Barack Obama s'ha compromès en diversos actes de campanya electoral a treure les tropes de l'Iraq en un període de setze mesos.

Des del març del 2003, més de 4.200 soldats americans han perdut la vida a l'Iraq, i també han mort desenes de militars iraquians. En l'actualitat, uns 146.000 soldats americans són a l'Iraq.

La guerra de l'Iraq i la mort de soldats americans en aquest país han provocat malestar i una forta oposició al govern de Bush. De fet, ell mateix va reconèixer ara fa unes setmanes que creure que hi havia armes de destrucció massiva a l'Iraq va ser un dels seus principals "errors".

Incident a la roda de premsa

Al final de la roda de premsa amb el primer ministre de l'Iraq a Bagdad, un periodista local ha llançat contra George Bush dues sabates, que el president ha pogut esquivar. Al mateix temps, el periodista qualificava de "gos" el president nord-americà i li cridava, textualment: "Aquest és un petó de comiat de part del poble iraquià."
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut