Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat tindrà la primera zona residencial lliure d'emissions contaminants de tot Espanya

Sant Cugat del Vallès serà la primera població espanyola que tindrà una àrea residencial lliure en emissions de diòxid de carboni. Es tracta d'un barri amb habitatges de promoció pública que disposarà dels últims avenços de control de climatització o enllumenat públic. De fet, el projecte se sustenta en tres pilars: estalvi de consum, autoproveïment amb energies renovables i eficiència energètica.

Actualitzat
El nou conjunt residencial de Sant Cugat del Vallès, a Can Cabassa, impulsat al costat del grup Acciona i l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), serà, a banda de la primera zona d'Espanya lliure d'emissions contaminants, autosuficient en el consum i estalviarà energia gràcies al disseny ecològic de l'edifici. A més, s'autoproveirà amb la incorporació de sistemes fotovoltaics i de biomassa per al consum energètic.

Per portar a terme el projecte experimental i innovador, el consistori, Acciona i l'IAAC han signat un conveni que permetrà estudiar-ne la viabilitat. Can Cabassa comprèn un edifici de 150 habitatges, i si finalment se'n confirma el desenvolupament, es construirà al costat de l'Hospital General de Catalunya. Es preveu, a més, la creació d'una escola ecològica i la urbanització de la zona segons paràmetres sostenibles.

En aquest sentit, l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, ha assegurat que si es constata la viabilitat del projecte després dels tres mesos que durarà l'estudi es posarà en marxa "com més aviat millor". Per la seva banda, Carmen Becerril, directora general de Recursos Corporatius d'Acciona, empresa que té la primera seu corporativa d'emissions zero d'Espanya, ha explicat que per assolir el balanç d'emissions zero s'incorporaran sistemes de producció de calor, fred i electricitat amb biomassa i s'aprofitarà la situació de l'edifici, cosa que permetrà, a més, la reducció d'un 30% del consum energètic.

El cost de construcció d'aquest tipus d'edificacions és superior a l'habitual, però es calcula que la inversió pot quedar amortitzada en deu anys. Això suposa un avantatge, sobretot, per a una promoció d'habitatge públic que serà de lloguer. L'arquitecte i promotor de l'IAAC, Vicenç Guallart, ha destacat que el nou barri suposa "una oportunitat per innovar" i establir "nous principis" en què preval la producció per sobre del consum d'energia. La proximitat de Collserola afavorirà la producció d'energies amb plaques fotovoltaiques i biomassa.
Anar al contingut