Brussel·les

La UE acorda que Irlanda repeteixi el referèndum sobre el Tractat de Lisboa

Els caps d'estat i de govern dels 27 reunits a Brussel·les han aprovat la proposta francesa perquè Irlanda torni a celebrar un referèndum sobre el Tractat de Lisboa. Aquest era un dels punts principals de l'ordre del dia de la cimera de la UE. Un altre punt és aprovar el pla econòmic de 200.000 milions d'euros proposat per la Comissió Europea i veure com això s'ajusta a l'agenda climàtica. I és que els líders han d'intentar trobar una fórmula perquè la crisi no obligui a rebaixar els objectius inicials de retallar un 20% les emissions de CO2 per a l'any 2020. De moment, Alemanya s'hi mostra reticent, perquè tem que això comporti deslocalitzacions industrials a països on el peatge mediambiental no sigui tan alt.

Actualitzat
Està en marxa a Brussel·les l'últim Consell Europeu sota la presidència francesa. I ha començat amb un acord que demana a Irlanda que repeteixi el referèndum sobre el Tractat de Lisboa. I que ho faci abans del novembre del 2009, data en què acaba el mandat de l'actual Comissió Europea. 

A canvi, la UE acceptarà que Irlanda mantingui el "seu" comissari a Brussel·les així com les altres tres reclamacions de Dublín: garantia de la neutralitat militar del país, manteniment de la seva autonomia fiscal i respecte per a la prohibició de l'avortament.

La concessió més important és la d'acceptar que la Comissió Europea continuarà tenint un comissari per cada a país. Es desvirtua així un dels objectius del Tractat de Lisboa, que simplificava les institucions i per això preveia reduir a divuit el nombre de comissaris.

Canvi climàtic i crisi econòmica, nous reptes

Després d'un dijous fructífer, els els vint-i-set caps d'estat i de govern s'han estimat més no passar una nit en blanc negociant i anar-se'n a dormir. Abans, però, han deixat gairebé tancat un acord sobre les mesures per lluitar contra el canvi climàtic. Estan decidits a retallar un 20% les emissions de diòxid de carboni per a l'any 2020. Només Hongria hi ha mostrat algunes reticències, que la presidència francesa ha intentat superar amb reunions bilaterals.

La segona jornada de la cimera ha de servir per acabar de convèncer Budapest, però el tema principal serà la crisi econòmica. El paquet de mesures per rellançar l'economia europea centrarà totes les reunions. Segons el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, els 27 caps d'estat i de govern estan d'acord a mobilitzar 200.000 milions d'euros per sortir de la crisi.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut