Londres

Polèmica al Regne Unit per un documental sobre el suïcidi assistit a un malalt terminal

Craig Ewert, ciutadà nord-americà de 59 anys, tenia una malaltia neurològica que li estava paralitzant tot el cos i va decidir que volia acabar amb el seu patiment. Al Regne Unit, on vivia des de feia anys, l'eutanàsia no és legal, de manera que va optar per viatjar a Suïssa i sotmetre's a un suïcidi assistit. L'organització Dignitas ha permès que per primer cop les càmeres filmessin tot el procés, fins al final, quan un metge local proporciona al pacient una dosi fatal de barbitúrics. La cadena Sky News ha emès aquest documental, que ha reobert el debat sobre l'eutanàsia al Regne Unit.

Actualitzat
"M'agradaria seguir endavant, però realment no puc. Quan estàs totalment paralitzat, no pots parlar, no pots caminar, no pots moure els ulls. Com li fas saber a algú que pateixes?"."Si tiro endavant em moriré, cosa que ha de passar tard o d'hora", assegurava Craig Ewert a la cinta, que també inclou el testimoni del director de Dignitas, que rarament fa declaracions públiques. Aquesta organització està especialitzada en ajudar persones que volen morir i ho fa de manera professional. De fet, al vídeo es pot veure com cobren a Craig Ewert 4.500 dòlars pels seus serveis.

El documental titulat "Dret a morir?" està dirigit pel director John Zaritsky i s'ha emès a la cadena britànica Sky News. Ha estat molt criticat sobretot per les associacions antieutanàsia, que l'han titllat de morbós i "vouyerisme macabre".

Fins ara, un centenar de ciutadans britànics han viatjat a Suïssa per posar fi a la seva vida. Els tribunals del Regne Unit no han obert cap procés contra les famílies dels malalts.

L'últim cas ha estat el d'un jugador de rugbi de només 23 anys que havia quedat tetraplègic. La fiscalia de l'Estat va rebutjar presentar càrrecs contra els seus pares. Es tracta d'una decisió que pot establir precedent, ja que per primer cop es va posar per escrit que l'interès públic no justificava l'obertura d'un judici.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut