Gerde

Detingut a França Aitzol Iriondo, el presumpte successor de Txeroki al capdavant de l'aparell militar d'ETA

La Guàrdia Civil i la Gendarmeria han detingut a França el presumpte cap militar d'ETA, Aitzol Iriondo, àlies "Balak", l'home que hauria ocupat el lloc que va deixar vacant Txeroki després de la seva detenció, fa tres setmanes. Juntament amb Iriondo, els agents han detingut quatre suposats etarres més, dos dels quals serien Eneko Zarrabeitia i Aitor Artetxe, segons ha informat el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. A les 11 de la nit s'ha informat de tres detencions més, que haurien tingut lloc a Irun. Iriondo, Zarrabeitia i Artetxe eren al municipi de Gerde, a prop de Bagnères-de-Bigorre i Lourdes, al sud de França, i ja els han traslladat a la comissaria de Baiona. Es creu que Aitzol Iriondo seria el possible autor de l'assassinat de dos guàrdies civils a Capbreton.

Actualitzat
El ministre de l'Interior ha assegurat que "amb tota probabilitat" Aitzol Iriondo havia agafat el relleu de Txeroki al capdavant de l'aparell militar d'ETA. Alfredo Pérez Rubalcaba ha afegit que Iriondo ha exercit aquesta responsabilitat durant tres setmanes, període en el qual ha mort assassinat a Azpeitia l'empresari Ignacio Uría, i ha conclòs que "no és arriscat dir que o bé ell o bé Txeroki serien responsables d'aquest assassinat". Rubalcaba ha afegit que no sap "si hi ha cap etarra que ja estigui substituint Iriondo, però sí que l'estem buscant des d'ara mateix".

El ministre ha informat també que dos dels altres detinguts serien Eneko Zarrabeitia i Aitor Artetxe, a l'espera que se n'acabi de confirmar la identitat.

Poc després de les 11 de la nit s'ha informat de tres noves detencions a la zona fronterera de França i Espanya. Fonts de la investigació situen les detencions a Irun i asseguren que els arrestats haurien acompanyat en cotxe Aitor Artetxe des del País Basc fins a França per trobar-se amb Iriondo i Zarrabeitia.

De Zarrabeitia ha explicat que és un membre alliberat d'ETA, vinculat al "comando Cantàbria", que no va arribar a atemptar. La policia francesa el vincula a l'aparell militar d'ETA. Els membres del "comando Biscaia" l'haurien identificat com l'home que els va lliurar a les Landes la furgoneta utilitzada en l'atemptat del maig del 2008 a la caserna de Legutiano, on va morir el guàrdia civil Juan Manuel Piñuel.

Pel que fa a Artetxe, ha dit que seria un fugit del "comando Biscaia" desarticulat fa uns mesos al País Basc. 

Alfredo Pérez Rubalcaba ha explicat que els tres presumptes etarres anaven armats en el moment de la detenció i que l'operació que ha permès detenir-los continua oberta i és fruit de la detenció de Txeroki.

Suposat autor dels assassinats de Capbreton

Nascut a Sant Sebastià el 1977, Iriondo podria estar vincular a l'assassinat de l'exregidor socialista d'Arrasate Isaías Carrasco i també dels de dos guàrdies civils a Capbreton, ara fa un any. En relació amb aquest extrem, Rubalcaba s'ha limitat a dir que algunes informacions apunten a Iriondo i d'altres a Txeroki, de manera que "està clar que algun dels dos va ser".

El ministre ha indicat que "etarres detinguts a Navarra" van declarar a la policia que Txeroki els havia dit que Iriondo era l'assassí dels guàrdies civils. Alguns testimonis van fer una descripció d'un individu que es correspondria amb el físic del detingut.

Iriondo hauria ingressat a ETA després de passar per la kale borroka. La policia en va constatar la rellevància en trobar un cabell seu al cotxe bomba col·locat el 10 de setembre del 2007 a Logronyo, que no va arribar a esclatar. Conegut també com a "Gurbita" o "Asier", Iriondo hauria fugit a França l'octubre del 2002, arran de la desarticulació del grup K-Zelatun, de suport al "comando Donosti" d'ETA. D'ell es diu que és més dur que Txeroki i que havia estat jutjat en rebel·lia a França en dues ocasions.

En un comunicat breu, la ministra d'Interior francesa ha confirmat les detencions i ha felicitat els agents que han participat en l'operació. Al text, Michèle Alliot-Marie confirma que entre els detinguts hi ha "el presumpte successor de Txeroki" com a cap militar de l'organització terrorista. La ministra ha explicat també que ja ha parlat per telèfon amb el seu homòleg espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Les detencions han tingut lloc poques setmanes després de la detenció de Mikel Garikoitz Azpiazu, àlies "Txeroki", capturat el 17 de novembre passat. I també pocs dies després que ETA va matar en un tiroteig a Azpeitia l'empresari guipuscoà Ignacio Uría.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut