Atenes

Detingut i acusat d'"assassinat intencionat" el policia que presumptament ha mort un jove a Atenes

Grècia està en estat d'alerta després d'una nit de violents enfrontaments entre la policia i grups de joves a diverses ciutats del país. Els greus incidents han començat després de la mort d'un noi de 16 anys pels trets de la policia. L'agent que va matar l'adolescent, l'han detingut aquest diumenge a la tarda i està acusat d'homicidi intencionat segons la televisió estatal. El seu company també està arrestat i acusat de col·laboració en l'assassinat. Tot i això, les destrosses, els incendis i els aldarulls continuen. El centre d'Atenes està acordonat per la policia i hi ha grups de joves que s'han atrinxerat en algunes universitats.

Actualitzat
El ministre de l'Interior ha informat que hi ha una investigació oberta per aclarir uns fets que ha lamentat profundament i que ha qualificat d'aïllats. També ha assegurat que els culpables de la mort del jove rebran un càstig exemplar. Hores abans d'aquesta intervenció, havia presentat la renúncia al primer ministre Konstantinos Karamanlís, el qual l'ha rebutjada.

El cap de la policia d'Exarkhia i els dos agents implicats en la mort del jove han estat suspesos dels seus càrrecs. Segons la televisió estatal NET el fiscal n'ha acusat formalment un, l'autor del tret, de 37 anys, d'homicidi intencionat. L'altre agent també ha estat detingut i li imputen un delicte de col·laboració amb assassinat.

La justícia investiga les circumstàncies de la mort del jove Alexandros Grigoropulos. Les versions dels uns i els altres no coincideixen. La policia assegura que una trentena d'encaputxats va atacar una patrulla amb pedres i còctels Molotov, i que un dels dos agents del cotxe va disparar tres trets a l'aire per dispersar-los. La versió dels testimonis és ben diferent. Afirmen que els manifestants només van insultar els agents, i que un d'aquests va disparar a sang freda contra la víctima.

Onada d'aldarulls

El barri d'Exarkhia, a Atenes, és un punt sovint conflictiu i fortí de grups de joves anarquistes. Just després de saber-se el que acabava de passar, centenars de joves d'aquest barri sortien al carrer amb crits de "policies, assassins". La mort del jove ha desembocat en aldarulls que no es vivien a Grècia des de fa més de vint anys i que no només es limiten a la capital grega. Han acabat escampant-se per tot Grècia, del nord fins al sud i, fins i tot, a l'illa de Creta.

Els enfrontaments amb la policia s'han estès igual que els atacs contra vehicles, comerços i bancs, molts dels quals han acabat completament calcinats.

A Atenes, on aquest diumenge s'ha celebrat una multitudinària manifestació, amb prop de 10.000 persones, convocada per organitzacions civils de defensa dels drets humans, continuen havent-hi incidents. Hi ha grups de joves atrinxerats en algunes universitats i enfrontaments entre la policia i joves radicals.

La situació posa contra les cordes el fràgil govern de centredreta de Karamanlís, esquitxat ja per diversos escàndols i que en els últims mesos ha fet front a protestes d'estudiants i sindicats.
Anar al contingut