Boston

Un virus dissenyat per a Facebook s'aprofita de la xarxa per robar dades confidencials

Facebook en el punt de mira. Un virus amenaça els més de 120 milions d'usuaris d'aquesta exitosa xarxa social. Es tracta del "Koobface", un cuc que s'aprofita del sistema de missatgeria del portal per infectar els ordinadors dels membres i robar-ne dades compromeses i confidencials, com per exemple números de targetes de crèdit. El virus es transmet a través de notes entre amics i en el cos del missatge es demana que s'actualitzi l'última versió del reproductor de Flash d'Adobe Systems. Quan els usuaris es descarreguen el software, l'ordinador queda infectat. L'empresa que gestiona Facebook ja ha posat a disposició dels usuaris una pàgina on s'explica com combatre el virus.

Actualitzat
Els 120 milions d'usuaris de Facebook han d'anar més en compte que mai amb les seves dades personals. Un virus que s'amaga entre els missatges d'aquesta xarxa social infecta els ordinadors per extreure'n informació compromesa. Es tracta del "Koobface", que arriba als usuaris a través de notes d'amics amb encapçalaments de l'estil "se't veu molt bé en aquesta pel·lícula". En el missatge t'indica que cal actualitzar-se l'última versió del reproductor de Flash i et dirigeix a un enllaç fals. Si et descarregues l'arxiu, el virus infecta l'ordinador, que aprofita per conduir l'usuari a llocs contaminats quan intenta accedir a un buscador.

"Koobface" és un cuc que es transmet a través de diversos serveis d'internet, com el xat d'IRC o els correus brossa. Un cop a l'ordinador, busca la presència de galetes o cookies, fragments d'informació enviats des d'un servidor de pàgines web, que tinguin a veure amb les xarxes socials. Si en troba, canvia la configuració del navegador perquè es connecti a llocs des dels quals descarrega malware, programes nocius per a l'ordinador, amb la finalitat de trobar dades compromeses del propietari de la màquina.

Segons el portaveu de Facebook, Barry Schnitt, hi ha pocs usuaris infectats pel virus, però ha reconegut que l'amenaça està creixent i que està guanyant terreny a altres perills més habituals, com els que podem trobar en el correu electrònic. Schnitt, però, recorda que no és el primer cop que la companyia pateix atacs similars.

L'empresa propietària de Facebook ha reaccionat ràpidament a aquesta amenaça i ha demanat als seus membres que esborrin els correus contaminats. A més ha publicat una explicació en la seva pàgina d'ajuda als usuaris on es pot aprendre a netejar els ordinadors infectats i a esquivar el cuc.

Usuaris poc desconfiats

El funcionament de Facebook, basat en una xarxa d'amistats que s'intercanvien missatges i arxius entre si però que no són visibles per a la resta d'usuaris, fa que la majoria de clients siguin menys desconfiats. Segons explica un investigador del FaceTime Security Labs, Chris Boyd, la gent abaixa la guàrdia perquè no veu que sigui possible que un virus es connecti al Facebook sense un compte obert per un humà.

"Koobface" no només ha afectat Facebook. Una altra xarxa social, com MySpace, va patir a l'agost un atac d'una versió d'aquest cuc, que ja ha estat eradicat. De fet, la gestió de la pròpia identitat en aquest tipus de portals és una de les assignatures pendents d'internet, en especial pel que fa a la privacitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut