Barcelona

Coscubiela carrega contra els empresaris en el seu comiat com a secretari general de CCOO a Catalunya

Joan Coscubiela s'ha acomiadat de la secretaria general de Comissions Obreres de Catalunya després de 13 anys al capdavant del sindicat i ho ha fet amb crítiques a Fidalgo i la direcció confederal del sindicat. Coscubiela també ha parat una atenció especial al paper que han de tenir els sindicats en la lluita contra la crisi econòmica. En aquest sentit, el líder sindical ha advertit que els sindicats no acceptaran congelar els salaris per fer front a la crisi i ha reclamat el "compromís" de les empreses per avançar cap a la "racionalització" de la negociació col·lectiva.

Actualitzat
"Moltes gràcies per haver donat a un xava de la Barceloneta una oportunitat com aquesta. És impagable i us estaré eternament agraïts. Visca Comissions Obreres". Amb aquestes paraules, Joan Coscubiela s'ha acomiadat de la secretaria general de Comissions Obreres de Catalunya després de 13 anys al capdavant del sindicat en haver esgotat el seu tercer i últim mandat. Coscubiela ha repassat també les relacions amb la confederació espanyola de CCOO i ha parat una atenció especial al paper que han de tenir els sindicats en la lluita contra la crisi econòmica.

Després d'haver repassat tot el que s'ha aconseguit avançar els últims anys, Coscubiela ha recordat les principals limitacions amb què s'ha trobat el sindicat i els reptes més importants als quals haurà de fer front "en aquesta nova i difícil etapa". El líder sindical, però, ha llançat una especial advertència a la patronal CEOE, i l'ha avisada que els sindicats no acceptaran la congelació salarial que ha proposat per fer front a la crisi, ja que considera que és una mesura "absurda i injusta per als treballadors, que no són els causants de l'actual situació econòmica, sinó les víctimes". El fins ara secretari general de CCOO de Catalunya ha demanat també "compromís" a les patronals per canviar la seva estructura gremial i aconseguir "avançar en la racionalització de la negociació col·lectiva".

Pel que fa al procés de concertació social, Coscubiela ha instat l'empresariat a col·laborar per evitar que es converteixi "en una cerimònia de gestos buits de contingut" que pot acabar deslegitimant sindicats i empresaris. 

En el seu discurs, Coscubiela també ha donat un toc d'atenció al govern català, a qui ha retret que hagi aprovat, amb el suport dels "poders fàctics", un avantprojecte de llei educativa que comporta el risc de convertir l'educació "en una mercaderia" i les escoles, en "llocs de control ideològic".

Respecte al finançament català, el secretari de CCOO creu necessari que s'arribi a un acord abans de finals d'any i ha advertit dels "riscos que comportaria" que el Tribunal Constitucional retallés l'Estatut, deixant "buits de contingut" alguns dels seus articles. 

La renovació de l'organització sindical catalana acabarà aquest dijous amb el nomenament de Joan Carles Gallego com a nou secretari general. Catedràtic de Secundària i amb una llarga trajectòria dins del sindicat, a Gallego l'acompanyaran en la direcció de CCOO Jesús González, Dolors Llobet, Aurora Huerga i Simón Rosado
Anar al contingut