Bagdad

El Parlament de l'Iraq aprova el pla de seguretat amb els Estats Units

El Parlament iraquià ha aprovat l'acord de seguretat amb els Estats Units que preveu la retirada total de les tropes nord-americanes a finals del 2011. L'acord ha aconseguit el suport de 144 parlamentaris dels 198 que estaven presents a la cambra. En total el Parlament de l'Iraq compta amb 275 escons. L'acord s'ha aprovat enmig d'un ambient de tensió perquè els diputats partidaris del líder radical xiïta, Muqtada al-Sadr, han mostrat la seva oposició al pacte amb cants com "No a la ocupació" i també han mostrat pancartes on es llegia "No a l'acord".

Actualitzat
La sessió, retransmesa en directe per televisió, ha començat amb una primera lectura d'un projecte de llei "sobre la reforma política", que inclou una part de les demandes sunnites per a un millor repartiment de poder amb kurds i xiïtes i una amnistia per als presos que van formar part de la insurgència.

Aquestes eren les condicions posades pels sunnites per acceptar l'acord de seguretat amb els Estats Units. Un acord que, tot i el rebuig dels diputats de Muqtada al-Sadr, s'ha aprovat finalment per una àmplia majoria. L'acord de seguretat serà sotmès a referèndum, a petició sunnita, el 30 de juliol de l'any que ve. 

L'aprovació de l'acord tanca gairebé un any d'aspres discussions entre Bagdad i Washington. El pacte de seguretat, que conté 30 articles, ha rebut el suport dels principals grups parlamentaris sunnites, xiïtes i kurds.
Anar al contingut