Barcelona

La primera vacuna espanyola contra el VIH, llesta per provar en humans

L'Hospital Clínic de Barcelona i el Gregorio Marañón de Madrid provaran la primera vacuna espanyola contra el virus de la sida en humans. El Clínic ja disposa de 8 voluntaris per sotmetre's a l'assaig. La vacuna se subministrarà a persones sanes per veure si generen respostes defensives contra el virus. La vacuna contra el VIH s'ha presentat aquest dimarts després d'haver-se testat amb èxit en animals. Els primers resultats es preveuen pel maig del 2010.

Actualitzat
L'estudi no persegueix crear anticossos contra el virus com fan altres vacunes, sinó estimular les cèl·lules del sistema immunològic per contrarestar els efectes de la infecció i que la malaltia no es desenvolupi. Es tracta d'un nou plantejament en el desenvolupament d'una immunització perquè no pretén prevenir la infecció. Els estudis en animals han estat força esperançadors, tal com ha explicat a Catalunya Ràdio Felipe Garcia, del servei de malalties infeccioses del Clínic: "La vacuna en animals permet la infecció, però evita que es desenvolupi la infecció. De manera que en animals la infecció es dóna però la malaltia no apareix."

La primera fase de l'estudi ha de començar al gener amb 30 voluntaris sans d'entre 18 i 55 anys i amb risc baix d'infecció. Els investigadors asseguren que la vacuna no comporta riscos perquè no s'inocula el VIH, sinó proteïnes del virus.

Actualment s'estan desenvolupant 15 assajos clínics al món amb models d'immunització contra el VIH. De moment, però, tots els prototips de vacuna contra el virus de la sida han fracassat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut