París

L'OCDE avisa que vivim el pitjor període econòmic de la història i que va per llarg

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics, l'OCDE, diu que passem el pitjor període econòmic des de començament dels 80, i ara ja no té clar que hi hagi un canvi de tendència a finals del 2009. En el cas d'Espanya, l'organisme avisa que les polítiques socials que s'estan aprovant poden passar factura el 2010.

Actualitzat
L'OCDE calcula que la recessió als trenta estats membres s'allargarà fins a mitjans del 2009 i la situació econòmica no millorarà fins a la segona meitat del 2010. L'organisme vaticina una reducció del seu Producte Interior Brut (PIB) del 0,4%.

Pel que fa Espanya, l'enfonsament del mercat de l'habitatge marcarà el període de recessió, segons l'OCDE, que espera una caiguda del PIB del 0,9% el 2009 i un ascens limitat al 0,8% el 2010. La institució insisteix que Espanya ha de fer més competitius els seus mercats de productes i serveis per incrementar la seva productivitat.

Les ajudes, només al sector financer.

L'economista en cap de l'OCDE, Klaus Schmidt-Hebbel, considera que la crisi econòmica, pel seu caràcter excepcional, necessita estímuls macroeconòmics per la via de rebaixes fiscals i que les ajudes eventuals als sectors productius s'haurien de limitar, gairebé exclusivament, al financer.  Schmidt-Hebbel opina que el financer és "fonamentalment" l'únic sector que si cau podria arrossegar la resta de l'economia.

L'economista s'ha mostrat contrari a les ajudes que preveuen els Estats Units o Europa cap a altres sectors, sobretot a l'automobilístic, perquè l'enfonsament d'una empresa, per molt gran que sigui, no arrossegaria la resta de la indústria. És més, ha dit, les persones no deixarien de comprar vehicles sinó que es decantarien pels de la competència.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut