Rugbi

Xavier-Albert Canal, guardonat amb el premi President Companys 2008

La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes ha atorgat el premi President Companys 2008 al president de la Federació Catalana de Rugbi, Xavier-Albert Canal. La plataforma ha premiat la defensa que Canal està fent del rugbi català per aconseguir el seu reconeixement a la Federació Internacional, de la qual Catalunya va ser membre fundador. Ara mateix, el futur de la selecció està en litigi als jutjats francesos, on s'ha hagut d'enfrontar a l'oposició de la Federació Espanyola. La sentència, en cas que sigui positiva per als interessos de la selecció, serà històrica.

Actualitzat
Fa més de dos anys, Xavier-Albert Canal sortia d'un tribunal de París on tenia lloc un altre capítol del camí de la Federació Catalana cap a la recuperació dels seus drets. Tal com es demostra en un document del 1934, la Catalana va ser membre fundadora de la Federació Internacional de Rugbi. La dictadura franquista va abolir la independència del rugbi català, que ara demana el restabliment del seu estatus original. L'objectiu és que la Federació Catalana torni a ser reconeguda com a membre de la FIRA. Els 32 membres del jurat convocats per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes han reconegut els mèrits d'aquestes gestions.

Mentre espera el reconeixement definitiu, el rugbi català ha estat molt actiu també als terrenys de joc. La Federació Espanyola només pot boicotejar l'intent de la Catalana buscant defectes de forma en el procés, ja que no pot denegar-ne els drets històrics. El procés continua als tribunals, on ben aviat es podria dictar sentència.

Canals s'ha imposat a candidats com Pere Gratacós, Ivan Tibau, Jordi Camps o la selecció catalana de futsal, i succeeix en el palmarès Joan Ricart, president de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling.
Anar al contingut