Barcelona

La tancada dels estudiants s'estén a dues facultats de la UB i una de la UAB

Els més de 200 estudiants que des de dijous estan tancats a l'edifici central de la Universitat de Barcelona contra el Pla Bolonya han ampliat les mobilitzacions. S'han afegit a la protesta les facultats de Psicologia i de Pedagogia de la UB, i la facultat de Lletres de la UAB, ocupada per 150 nois i noies. Avui s'acaba el termini que els va donar el rector en funcions de la UB, Josep Samitier, per abandonar la tancada. Els alumnes, però, han assegurat que la mantindran fins que no hi hagi un debat obert sobre el model universitari que vol la societat civil. Els estudiants han presentat al rector un document que recull les principals reivindicacions.

Actualitzat
Continua la tancada a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona en protesta pel Pla Bolonya. Els estudiants estan disposats a mantenir indefinidament les mobilitzacions tot i l'advertència del rector en funcions, Josep Samitier. Els alumnes han rebutjat l'oferta de diàleg del mateix Samitier, que ja els ha visitat dos cops. Creuen que la negociació que ofereix està buida de contingut. De fet, el mateix rector ha reconegut que no té competències per accedir a totes les peticions dels estudiants, però ha assegurat que està disposat a dialogar.

El rector només demana als joves que dissolguin la tancada, "perquè no tindria gaire sentit continuar mantenint posicions de força" just quan començarà una ronda de diàleg amb els rectors i la Generalitat. També ha exigit que es respecti el dret de fer classe, com ha passat a Matemàtiques i Filologia, on estava convocada una vaga aquest divendres. Els alumnes de la UB no cedeixen davant del rectorat, però asseguren que, de moment, els responsables de la universitat no tenen previst desallotjar-los.

El portaveu de la Coordinadora d'Associacions d'Estudiants, Hugo Alvira, ha explicat que la dissolució de la tancada està "condicionada al compliment dels punts demandats". Alvira ha aprofitat per agrair el suport que estan rebent els alumnes tancats per parts d'altres estudiants i dels veïns del barri, que els porten menjar i els ajuden en el que calgui.

Primer diàleg sense acord

Dijous, després de la manifestació, una delegació d'estudiants es va trobar amb la comissionada d'Universitats, el president de l'Associació d'Universitats Catalanes i el rector en funcions de la Universitat de Barcelona, que es van mostrar disposats a dialogar. Els estudiants els van traslladar les seves reivindicacions, que passen per establir un procés de diàleg sobre la universitat que sigui vinculant.

Els joves també volen que s'absolgui els estudiants expedientats de la Universitat Autònoma. Tot i la predisposició de les autoritats, els joves han decidit mantenir la protesta perquè no van arribar a cap acord.

Diuen "no" a un procés imposat

Els estudiants han iniciat aquestes accions en protesta contra el Pla Bolonya. Consideren que la implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior representa una mercantilització dels estudis. Els universitaris contraris al Pla Bolonya opinen que ha estat un procés imposat de manera autoritària en el qual no han pogut participar. Per això demanen que es paralitzi tot el procés i que es redefineixi el model universitari públic, però a partir del diàleg. Demanen una universitat pública i de qualitat i que, sobretot, no acabi en mans d'empreses privades.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut