Barcelona

El president de la Secció Filològica de l'IEC fa marxa enrere en les sancions als periodistes que no parlin bé el català

Després d'aixecar una bona polseguera, el president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joan Martí, ha fet marxa enrere en la proposta de sancionar els periodistes que no parlin bé el català. En declaracions a RAC1, Martí ha apostat ara perquè s'hagi d'acreditar el domini de la llengua en el moment de la contractació i, en canvi, ha rebutjat les sancions "a posteriori", que havia defensat inicialment.

Actualitzat
Les paraules inicials del president de la Secció Filològica eren contundents. "En un mitjà de comunicació s'hauria de partir de la base que a aquelles persones que no tenen una competència lingüística molt bona de la llengua que sigui, en aquest cas el català, els recomanaria que es retirin de les funcions que realitzen fins que la tinguin", declarava Joan Martí a RAC1. I afegia que als periodistes que no usin bé el català se'ls hauria d'imposar "una sanció econòmica o un destí laboral diferent".

Martí també considerava que s'ha abaixat tant el llistó respecte a la correcció lingüística dels periodistes que "un bon comunicador no és aquell que coneix bé la llengua catalana, cosa inconcebible en un altre país", i ha sentenciat que un bon comunicador "és el que domina la llengua".

En aquest sentit, destacava que a l'escola s'aprèn el català, de manera que "si un vol, pot aprendre bé la llengua". També indicava que a Espanya "encara hi ha una valoració de la competència lingüística deplorable" i que es podria dir "exactament el mateix als territoris en llengua exclusivament espanyola".

El matís

Ara, en canvi, ha matisat les paraules en declaracions a la mateixa emissora de ràdio. Martí ha remarcat que "cal exigir als periodistes un bon coneixement de la llengua en el moment de la contractació" i ha descartat les sancions durant l'exercici de la professió.

Mentrestant, el president de l'IEC, Salvador Giner, ha reiterat que la institució que ell dirigeix mai s'ha plantejat el tema de les sancions "ni en el ple ni en els òrgans de govern", però ha recordat que "hi ha països on se sanciona l'ús inadequat de la llengua per part dels professionals dels mitjans de comunicació".
Anar al contingut