Barcelona

La Generalitat negocia comprar accions de 30 pimes en crisi

La Generalitat està negociant amb una trentena d'empreses la possibilitat d'invertir en el seu capital. El conseller d'Innovació, Josep Huguet, ha especificat a TV3 que no es tracta només d'injectar diners per ajudar-les a sortir de la crisi, entre altres coses perquè la Unió Europea ho prohibeix, sinó de promoure la innovació i la recerca en aquelles empreses que es consideren estratègiques per al futur del teixit industrial català.

Actualitzat
La Generalitat negocia entrar, a través del "holding" d'inversions Avançsa, en el capital de diverses indústries, entre les quals destaquen les del sector de l'automoció. L'operació que estudia el govern català segueix el patró que es va seguir amb Comforsa, una empresa amb més de 500 treballadors que ara és pràcticament propietat de la Generalitat. Des dels anys 80, les seves vendes han crescut un 85% i ha duplicat la plantilla. Tot i aquests resultats, la crisi ara també l'amenaça, però és l'exemple del que l'administració estudia fer amb una trentena de pimes catalanes l'any vinent.

Segons el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, no és un xec en blanc per salvar negocis en risc. Es tracta d'invertir en projectes de reconversió i reindustrialització de sectors i empreses considerats estratègics. Per això, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, veuria amb bons ulls comprar accions de les empreses automobilístiques amb dificultats i formar societats de capital mixt per a centres d'investigació a les factories instal·lades a Catalunya. Són declaracions fetes a "Els matins" de TV3 en resposta al que va dir ahir a la nit el ministre de Treball, Celestino Corbacho, que descarta injectar diners a les empreses d'automoció que tenen plantes a l'estat espanyol, com és el cas de Nissan, però que oferiran ajudes a les empreses que els subministren components.

El cotxe elèctric

Per no perdre llocs de treball en aquestes grans filials de grups estrangers, el govern central i la Generalitat van decidir ahir crear una taula de treball que abordarà el conflicte laboral de Nissan, però també a escala estatal la possibilitat d'avançar en el projecte d'un cotxe elèctric.

A les declaracions de Celestino Corbacho i de Josep Huguet cal afegir-hi les de la consellera de Treball. Mar Serna ha passat aquest dimarts per "El matí de Catalunya Ràdio", on ha reiterat la voluntat expressada ahir en la reunió al Palau de la Generalitat entre el president, José Montilla; els ministres de Treball, Celestino Corbacho; el ministre d'Indústria, Miguel Sebastian; el conseller d'Innovació, Josep Huguet, i ella mateixa. Mar Serna creu que la solució a mitjà termini és el "cotxe elèctric, el cotxe del futur". La consellera ha insistit que també buscaran solucions conjuntes per a tot el sector de l'automoció, incloent-hi la indústria auxiliar.
Anar al contingut