Reus

Un documental sobre Llach guanya el Premi Memorial Democràtic del Memorimage de Reus

"Llach, la revolta permanent" és el primer documental que guanya el Premi Memorial Democràtic del Festival Memorimage de Reus. Es tracta de la primera cinta que s'endú aquest guardó per recuperar la memòria històrica de Catalunya. El jurat considera que el treball, dirigit per Lluís Danès, és el documental que millor aborda la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia contra el franquisme. El premi, instituït pel Departament d'Interior de la Generalitat, busca fomentar la producció audiovisual històrica i està dotat amb 6.000 euros.

Actualitzat
El documental de Lluís Danès se centra en els fets del 3 de març del 1976 a Vitòria, en què en el transcurs d'una assemblea de treballadors l'actuació policial va causar cinc morts i més de cent ferits de bala. Aquella mateixa nit, Llach va compondre la cançó "Campanades a morts". Trenta anys més tard, Lluís Llach va tornar a Vitòria per interpretar-la en un concert multitudinari en record de les víctimes d'aquells fets. "Lluís Llach, la revolta permanent" és la història d'aquesta cançó, el relat dels fets que la van inspirar i el retrat de la persona que la va escriure.

El treball de Danès s'ha imposat a dos treballs dedicats als bombardejos sobre la població civil durant la guerra, "La canalla(da) de Sant Felip Neri" i "El braç de les fúries". El primer, dirigit per Pablo Tulián i Nicolás Escobar, recull testimonis de l'atac aeri que el matí del 30 de gener del 1938 va provocar la mort de 42 civils, majoritàriament nens, a l'església barcelonina de Sant Felip Neri. El segon, de Jordi Guardiola i José Carlos Miranda, narra alguns dels atacs aeris que va viure la ciutat de Lleida.

La Generalitat vol fomentar amb aquest guardó la creació de productes audiovisuals inspirats en la història recent de Catalunya amb la utilització d'imatges d'arxius. El Premi Memorial del Festival Memorimage de Reus destaca el treball a concurs que millor aborda la recuperació de la memòria històrica de la lluita per la democràcia i contra el franquisme en el període comprès entre el 1931 i el 1980.
Anar al contingut