Brussel·les

El PIB de l'eurozona decreix un 0,2% i entra en recessió per primera vegada en la seva història

La crisi econòmica mundial comença a fer-se evident en les economies de les principals potències europees. Els números vermells ja són una realitat a Itàlia, que aquest divendres s'ha afegit al club d'economies en recessió que va encetar aquest dijous Alemanya. L'amenaça de recessió plana també sobre el Regne Unit, Holanda i Espanya, que en el tercer trimestre de 2008 ha registrat un creixement negatiu del 0,2%. Aquest panorama ha arrossegat el producte interior brut de la zona euro, el qual també ha entrat en recessió després de dos mesos consecutius de creixement negatiu, una situació històrica des de la seva creació, l'any 1999.

Actualitzat
Les turbulències econòmiques han portat el conjunt de països que comparteixen l'euro com a moneda, la coneguda com a eurozona, a entrar en recessió per primer cop des de la seva creació ara fa nou anys. Entre juliol i setembre, el seu producte interior brut va decréixer un 0,2%, dada que s'ha de sumar a un altre creixement negatiu, també del 0,2%, durant el segon trimestre de l'any. Pel què fa a la taxa interanual, l'economia de la zona euro va créixer un 0,7% segons l'Eurostat.

La deteriorada situació del PIB de la zona euro no fa més que reflectir els problemes que passen els països que la conformen. Alemanya ja ha reconegut que la seva economia havia retrocedit per segon trimestre consecutiu. I Itàlia ho ha anunciat aquest divendres.

L'economia italiana es va reduir en un 0,9% durant el tercer trimestre de 2008 enfront del mateix període de l'any anterior i en un 0,5% respecte al trimestre precedent, segons les primeres estimacions de l'Institut Italià d'Estadística. El retrocés en agricultura, indústria i serveis explicaria la caiguda del PIB, segons l'organisme italià. Es considera que un país entra en recessió tècnica quan acumula dos trimestres consecutius amb caigudes de la seva economia per sota del 0%.

Amenaçats per la recessió

El fantasma de la recessió plana sobre altres països de l'eurozona. Sense anar més lluny, aquest divendres Espanya ha anunciat que la seva economia ha decrescut un 0,2% durant l'últim trimestre. És el primer creixement negatiu que registra el PIB espanyol però les previsions auguren una major desacceleració en un futur. Holanda també està en la corda fluixa.

Malabarismes també ha de fer França per escapar-se de la recessió i sembla que ho ha aconseguit amb un lleuger creixement positiu de la seva economia durant el tercer trimestre d'any (0,14%). El país allunya doncs l'amenaça durant almenys sis mesos.

Tot i que no forma part de l'eurozona, el Regne Unit també treballa amb la previsió que el país entrarà en una "forta però breu recessió", en paraules del ministre britànic d'Economia, Alistair Darling. El ministeri anunciarà d'aquí a quinze dies aquestes circumstàncies al Parlament britànic i sembla que les seves previsions coincidiran bastant amb les del Banc d'Anglaterra, que augura una caiguda de l'economia de fins al 2% a començament de 2009.

En el conjunt de la Unió Europea, el PIB també ha patit un descens del 0,2% en el tercer trimestre enfront del creixement zero registrat en el trimestre anterior. Si ens fixem en la taxa interanual, va pujar un 0,8% respecte al mateix període que l'any passat.

La inflació: una bona notícia

En una època en què les bones notícies econòmiques van escasses, l'eurozona n'ha rebut una a través de la dada de la inflació de l'últim mes. Aquesta ha registrat la tercera baixada consecutiva i se situa a l'octubre al 3,2%, quatre dècimes per sota que el mes anterior. En el conjunt de la unió dels 27 l'índex de preus al consum es va mantenir en un 3,7%.
Anar al contingut