Madrid

L'Institut Nacional d'Estadística confirma que l'economia espanyola cau un 0,2% el tercer trimestre

L'Institut Nacional d'Estadística ha fet pública la xifra del creixement espanyol corresponent al tercer trimestre de l'any i ha confirmat que el PIB ha registrat un creixement negatiu per primer cop en 15 anys, en concret ha caigut un 0,2%. Així ho havia anunciat fa unes setmanes el Banc d'Espanya en el seu butlletí econòmic, i dimecres, el secretari d'estat d'Economia, David Vegara, va donar aquesta xifra com a bona. Tècnicament, Espanya encara no està en recessió, ja que s'utilitza aquest terme quan el creixement és negatiu dos trimestres seguits i aquest seria el primer. Això sí, el creixement del trimestre anterior ja va ser només del 0,1%. El govern espanyol preveu rebaixar la previsió de creixement per al 2009, que fins ara era de l'1%.

Actualitzat
Espanya podria sumar-se d'aquí a uns mesos a la llista de països que estan entrant en recessió. De moment l'economia espanyola, que ja suma sis trimestres consecutius desaccelerant-se, ha registrat un trimestre de creixement negatiu. A més, si es confirmen els pronòstics d'una major desacceleració, l'amenaça es farà real a final d'any, en sumar-se dos trimestres consecutius amb creixement negatiu.

L'economia espanyola no queia per sota del 0% en un trimestre des de 1993, quan va decréixer un 0,3%. En canvi, el mateix trimestre de 2007, el PIB va experimentar un creixement del 0,6%.

Pel que fa al creixement interanual de l'economia, entre juliol i setembre va ser només d'un 0,9%, la meitat que el trimestre precedent, quan era 1,8%, i 2,7 punts menys que en el mateix trimestre de 2007, quan el PIB va avançar un 3,6%.

Segons l'organisme estadístic, que dimecres desglossarà totes aquestes dades, la moderació en el ritme d'avanç interanual del PIB és atribuïble a una menor contribució de la demanda nacional però compensada parcialment pel sector exterior, que aquest trimestre va realitzar una aportació positiva al creixement agregat.

El ràpid empitjorament de la situació econòmica a Espanya ha dut el govern a anunciar que al desembre revisarà a la baixa algunes previsions del quadre macroeconòmic, que preveu un creixement del PIB de l'1,6% per al 2008 i de l'1% per al 2009.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut