Nova York

Bush diu que la crisi no és un fracàs del sistema i, per tant, no cal reinventar-lo

Els líders mundials comencen a arribar a Washington, on aquest dissabte arrenca la cimera del G-20 que ha de revisar les bases del sistema financer mundial. Hores abans que s'iniciïn les converses, George Bush ha volgut deixar molt clar que, contràriament al que han expressat altres mandataris, com el francès Nicolas Sarkozy, ell no vol ni sentir a parlar d'una "refundació del capitalisme". Per això, el president nord-americà ha dit que aquesta cimera no és un punt d'inflexió, sinó un punt de partida per buscar solucions puntuals. En una defensa ferma i convençuda del sistema, Bush ha advertit tothom que una crisi de pocs mesos no pot servir per posar en qüestió 60 anys d'èxits.

Actualitzat
La cimera del G-20 aquest cap de setmana a Washington comença amb discrepàncies. El president de torn de la UE, Nicolas Sarkozy, va proposar una reformulació del sistema capitalista com a solució pels mals resultats econòmics. Aquesta frase va ser notícia a tots els mitjans de comunicació del món. Sembla, però, que el president dels Estats Units no hi està d'acord i ha contestat a Sarkozy que això no serà necessari. Bush ha assegurat que la solució no es troba en el fet de refundar el capitalisme, com va dir el president francès, sinó que s'ha de reformar el sistema i dotar les seves institucions de més mecanismes de control.

En un discurs a Nova York on ha explicat les consideracions que exposarà a la cimera, George Bush ha defensat la seva creença en el lliure mercat i en el sistema capitalista. "Pot estar subjecte a excessos i abusos, però és la manera més eficient i justa d'estructurar l'economia". El president sortint ha afirmat que el "capitalisme no és perfecte" però també que la crisi no "és un fracàs del sistema".

Propostes per al G-20

El líder nord-americà ha afirmat que de la reunió del G-20 han de sortir solucions. Considera "essencial" una reforma del sistema financer per superar la situació actual però aposta "pel creixement sostingut com a solució a llarg termini".

George Bush ha assegurat que el mercat ha d'estar més controlat, ha de ser més transparent i els productes financers han d'estar més regulats. Aquests són, segons el seu criteri, els objectius de la cimera.

Per poder fer aquests canvis, el líder nord-americà proposa reformar les institucions de Bretton-Woods com el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM). Es tracta d'organismes que es van crear el 1944, basant-se en l'ordre econòmic d'aquells anys i que s'han d'adaptar als nous temps.

Modificar les estructures i els mecanismes d'aquests organismes no serà feina fàcil. Calen "accions decisives" dels estats malgrat que, segons Bush, "la intervenció dels governs no ho cura tot". Així ho demostra el fet que "molts països europeus amb més regulació" que els EUA "han experimentat problemes gairebé idèntics", ha afegit.

Trigarà temps a solucionar-se


La crisi no va aparèixer "d'un dia per l'altre i tampoc se solucionarà de la nit al dia". El president dels EUA ha reconegut que les mesures dutes a terme fins ara pels estats, comencen a tenir "un impacte". S'està produint una reacció dels mercats crediticis i l'estabilitat "està tornant als sistemes financers de tot el món en alguna mesura". Malgrat això, Bush ha vaticinat que "encara queden els dies més difícils per endavant".
Anar al contingut