Nova York

Editen un fals "The New York Times" per recordar a Obama les seves promeses electorals

Portada de "The New York Times": "La guerra a l'Iraq s'ha acabat", però ni el diari és de veritat ni la notícia és certa. Es tracta d'un fals exemplar del rotatiu, on també es pot llegir que el president Bush està imputat per traïció i que la secretària d'Estat, Condolezza Rice, reconeix que sabien que no hi havia armes de destrucció massiva. El fals diari l'ha elaborat un grup d'activistes conegut amb el nom de "Yes Men" i vol servir per recordar al futur president, Barack Obama, la seva promesa electoral d'abandonar l'Iraq.

Actualitzat
Milers de voluntaris han repartit més d'un milió d'exemplars gratuïts d'aquesta falsa edició de "The New York Times" a Nova York i a Los Angeles, una edició amb data 4 de juliol del 2009 i que a la capçalera hi inclou frases poc habituals: en lloc de "Totes les notícies que mereixen ser impreses", aquest diari ofereix "Totes les notícies que volem imprimir".

Les organitzacions que han promogut aquesta iniciativa no tenen res a veure amb la que edita la prestigiosa publicació, però han imitat a la perfecció la tipografia i, fins i tot, la pàgina web, i no s'han oblidat d'incloure-hi publicitat falsa de petroleres i empreses armamentístiques en què anuncien bons propòsits. Un portaveu del diari de debò ha confirmat que l'edició és falsa.

Les informacions que recull el diari són, si més no, utòpiques: la guerra a l'Iraq s'acaba i les tropes tornen a casa, la presó de Guantánamo tanca portes, Condoleezza Rice admet errors i demana disculpes, Bush fa front als càrrecs de traïció i falsificació documental per justificar una guerra, es crea una Seguretat Social pública, s'aboleixen els "lobbies", es nacionalitza la petrolera més important del món, s'aprova un fons per lluitar contra el canvi climàtic i es fan un munt de carrils bici i una universitat per a exiliats d'altres països. Només en són uns quants exemples.
Anar al contingut