Barcelona

La segona vaga de l'any contra la llei d'educació té menys èxit que la primera

La segona vaga de l'any de l'ensenyament públic contra la llei d'educació ha estat menys seguida que la primera. Segons el Departament d'Educació, només un 17,6% dels mestres i professors han secundat la protesta. El sindicat convocant, USTEC, ha xifrat la participació en un 50%. Sigui com sigui, s'ha notat que, a diferència de la vaga del 14 de febrer, només li donava suport el sindicat majoritari USTEC. UGT i Comissions Obreres, també contràries a la llei, se n'han desmarcat perquè es volen esperar que acabi la tramitació parlamentària del text. Així doncs, a gairebé totes les escoles de Primària de Catalunya s'ha pogut fer classe amb normalitat, i només als instituts de Secundària sí s'ha notat una major mobilització dels estudiants. Al migdia s'han fet manifestacions a Girona, Tarragona i Lleida, però la central ha recorregut el centre de Barcelona.

Actualitzat
Els sindicats que han convocat la vaga, USTEC-STES, ASPEC-SPS i CGT, consideren que els problemes de l'ensenyament afecten tota la societat. És per això que han cridat a aturar l'activitat educativa aquest dijous i a sortir al carrer contra el projecte de llei d'educació. També afirmen que la reforma legislativa "margina l'escola pública en favor de la concertada", sense aportar solucions als problemes de pressupost i de massificació. Denuncien, a més, que la futura normativa dóna cada cop més responsabilitats sobre els centres educatius als municipis.

Les primeres dades oficials sobre el seguiment de la vaga, a la qual estaven cridats uns 85.000 docents, les ha donat el Departament d'Educació, que el xifrava en un 18,96%. En l'última nota oficial, però, situa el percentatge en un 17,16% i matisa que, per etapes, a Primària l'han seguit el 17,77% del professorat i a Secundària el 17,64%. A més, afegeix que "només 10 dels 2.773 centres educatius han funcionat exclusivament amb règim de serveis mínims, la majoria dels quals són escoles amb poc alumnat".

Per contra, Rosa Cañadell, portaveu del sindicat convocant, USTEC, ha afirmat que el 50% dels professors no ha anat a treballar. "Tenim notícies que als instituts, a la gran majoria, no es fan classes, tant per la vaga dels mestres com de l'alumnat", ha assegurat, també. A més, ha afegit que, si més no, l'objectiu, que és fer sentir la veu del professorat, "que és qui ha d'aplicar aquesta llei", ja està aconseguit.

Cañadell admetia aquest dimecres que la jornada tindria menys participació que la que es va convocar el 14 de febrer, però, tot i això, preveia unes bones xifres. Al febrer, el seguiment va ser del 39% en el cas dels instituts i del 63% en el cas dels centres de Primària. Cañadell apuntava com a explicació el fet que alguns sindicats i associacions de pares se n'han desmarcat.

I és que malgrat que tots els sindicats i associacions de pares rebutgen la llei, no estan d'acord en la manera de manifestar la seva oposició al text. Per això, CCOO, UGT, AJEC, FAPAC i FAPAES han decidit manifestar-se l'últim diumenge de novembre a les quatre capitals catalanes.

Manifestacions a les quatre capitals catalanes

Com és habitual, la jornada de vaga arriba acompanyada de la convocatòria de manifestacions a les quatre capitals catalanes, que han començat en tots els casos a les dotze del migdia. La més nombrosa s'ha fet a Barcelona, amb unes 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, una xifra que contrasta amb les 50.000 que va aglutinar la marxa del 14 de febrer. Segons els convocants, però, han tornat a sortir al carrer unes 50.000 persones. La majoria dels manifestants eren estudiants, que també estaven convocats per protestar contra el pla Bolonya.

Els manifestants han sortit a les dotze del migdia de la plaça de la Universitat per acabar a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit un manifest. Durant la marxa, encapçalada per una gran pancarta on deia "No a la LEC. No al pla Bolonya", s'han sentit consignes en contra de la privatització de l'ensenyament públic i s'ha demanat la dimissió del conseller Maragall.

Maragall esperava poca participació

El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha valorat positivament el baix seguiment que ha tingut la convocatòria d'aturada. "La situació és molt clara, la convocatòria no ha estat seguida pels professors de Catalunya", ha afirmat. Pel conseller, els professors s'estan posicionant a favor de la llei en la mateixa mesura que ho ha fet aquest dimecres el Parlament.

Maragall considera, a més, que s'ha de deixar a banda la confrontació i dialogar per arribar a un acord de màxims. També ha advertit que el debat té "temps, escenari i voluntat" i ha lamentat que les famílies s'hagin vist afectades per l'aturada, que ha qualificat d'"un error greu".

Serveis mínims

El Departament d'Educació ha establert uns serveis mínims que consisteixen en el 25% del personal a les llars d'infants i un mestre per cada quatre aules a Infantil i Primària. En un comunicat, la conselleria ha explicat, a més, que en tots els casos hi haurà al centre un membre de l'equip directiu, és a dir, el director, el coordinador pedagògic i el cap d'estudis o la secretaria.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut