Barcelona

Castells afirma que la crisi fa "inajornable" el nou finançament

El Parlament de Catalunya ha donat llum verda al projecte de pressupostos de la Generalitat. Els vots del PSC, Esquerra Republicana i Iniciativa Verds, un total de 69, han permès rebutjar les esmenes a la totalitat de CiU, el PP i Ciutadans. Un cop superat aquest primer tràmit parlamentari, els comptes es tornaran a votar al ple del 16 de desembre. El números es podrien modificar quan s'assoleixi un pacte sobre el finançament. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha afirmat que la crisi econòmica fa "inajornable" la reforma del finançament, però ha reconegut que "el govern es planteja" arribar a finals d'any sense un acord.

Actualitzat
La paraula que més s'ha sentit en la sessió al Parlament de Catalunya durant la presentació i votació del projecte de llei de Pressupostos ha estat "crisi". El conseller Castells ha subratllat que amb l'actual situació de l'economia es fa "inajornable" el nou finançament, i que precisament "aquells que consideren importants les polítiques socials" haurien de buscar un acord per al nou finançament, en referència al president Zapatero. Castells ha presentat uns comptes amb una recepta clara: una inversió pública rècord de 6.600 milions d'euros, i més despesa en polítiques socials i en foment de l'ocupació.

Antoni Castells ha dit que la crisi pot servir a Catalunya per sortir-ne reforçada i recuperar el lideratge en l'economia espanyola i europea, però que tot això perilla si no hi ha un nou acord. Per això ha indicat que és "exigible" demanar "voluntat política" per reformar el finançament.

Castells ha reclamat que l'acord arribi ja, i ha afirmat que pel govern que presideix Montilla "no és contemplable" arribar a finals d'any sense un acord que doni compliment a les bases establertes a l'Estatut. Per això, ha considerat que la situació actual és de "pròrroga forçosa".

L'oposició, preocupada per la gestió dels recursos

CiU, el PP de Catalunya i Ciutadans, amb 64 vots, no han pogut tirar endavant el veto als comptes del govern català. L'oposició ha qüestionat que el govern gestioni bé els recursos, les partides per on retallarà la despesa i les previsions econòmiques que fa.

El convergent Antoni Fernández Teixidor ha lliurat un plec de mesures que CiU proposa al govern, com ara escurçar els terminis de pagament de l'Administració o millorar les ajudes a les empreses que corren perill. Teixidor ha dit a Castells que compartien els objectius, però que dissentien pel que fa a les mesures que s'han d'aplicar.

El diputat del PPC Josep Enric Millo ha titllat de "desastrós i antisocial" el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2009. Ha afirmat que els comptes, en lloc d'afrontar la crisi econòmica, fomentaran l'augment de l'atur.

Ciutadans ha reclamat que el govern posi més diners en educació i infraestructures i menys en el que qualifica de construcció nacional. A més, des de Ciutadans s'ha acusat Castells d'haver inflat els ingressos de la Generalitat i d'haver fet els pressupostos al revés, comptant primer el que té compromès el govern i després buscant els recursos per finançar-ho.

Ara, a l'oposició només li queda aspirar que li acceptin alguna de les esmenes, tot i que l'any passat van ser ben poques: només tretze de 1.900.
Anar al contingut