Male

Les illes Maldives podrien desaparèixer pel canvi climàtic

Les illes paradisíaques de les Maldives, a l'oceà Índic, poden ser víctimes del canvi climàtic, fins al punt de desaparèixer. Si el nivell del mar creix, tal com està previst, a poc a poc, però en un termini no gaire llunyà, les illes podrien quedar superades per l'aigua i, per tant, esborrades del mapa. Hi ha 1.200 petites illes, on viuen 300.000 persones. El seu president ha començat a buscar solucions, que passen per traslladar el país.

Actualitzat
Mohamed Nasheed, el nou president de les Maldives, s'ha guanyat un lloc en els llibres d'història per ser la persona que ha aconseguit acabar amb els 30 anys d'autocràcia de Maumoon Abdul Gayoom, el líder asiàtic que ha estat més temps en el poder. A l'arxipèlag, a Nasheed, el comparen amb Nelson Mandela, un activista polític que, després d'anys reclòs com a presoner de consciència, ha guanyat contra tot pronòstic les primeres eleccions presidencials democràtiques a les Maldives.

Però Nasheed també pot passar a la història per convertir-se en el primer mandatari que decideix traslladar la seva població per salvar-la dels efectes del canvi climàtic. Nasheed es pren molt seriosament les previsions que parlen d'un augment del nivell del mar a causa del desglaç dels pols provocat pel canvi climàtic. "Nosaltres sols no podem fer res per parar el canvi climàtic; per tant, hem de comprar terres en altres llocs. És una política d'inversió pensant en les pitjors conseqüències possibles", ha conclòs.

Només dos metres d'altitud

La idea que Nasheed ha avançat al diari "The Guardian" és crear un fons provinent dels beneficis del turisme i, així, poder comprar terres on viure en cas que els habitants de l'arxipèlag -uns 300.000- es vegin obligats a desplaçar-se per l'augment del nivell del mar. El fet és que el 80% del territori de les gairebé 1.200 illes coral·lines que formen l'arxipèlag són a menys d'un metre per sobre del nivell del mar, i el punt més elevat és a només 2,4 metres d'altitud.

Possibles destinacions

El nou president ja ha començat a analitzar possibles destinacions amb diversos països i la resposta ha estat positiva. Sri Lanka i l'Índia es perfilen com l'objectiu principal, per les similituds amb les Maldives pel que fa al clima i la cultura, però tampoc no es descarta Austràlia. A ningú li atrau la idea d'abandonar l'arxipèlag, però tampoc volen convertir-se en un nou tipus de refugiat: el refugiat climàtic.
Anar al contingut