Barcelona

ICV vol esmenar la llei d'educació i el PPC proposa un text alternatiu

Aquest dimecres es debat al Parlament la llei d'educació de Catalunya, i els partits comencen a fixar la seva postura. ICV-EUiA hi vol introduir canvis, i espera que els seus socis de govern els acceptin. Consideren que la normativa no compleix el Pacte Nacional per a l'Educació i per això volen que el PSC i Esquerra s'avinguin a l'hora d'esmenar-la. El PPC hi està en contra perquè vol que els pares tinguin llibertat per triar el centre i el model lingüístic. Proposen establir Catalunya com a zona única d'escolarització, avançar la preinscripció al gener i que els centres tinguin llibertat de projecte i d'horaris. Els populars cosideren que la llei és intervencionista i que va contra la llibertat dels pares.

Actualitzat
El PPC presenta una proposició de llei d'educació al parlament que contempla que cada centre escolar pugui definir "el seu propi projecte lingüístic" i que cada família pugui portar els fills al col·legi públic o concertat que desitgi, encara que no sigui a prop del seu domicili. Perquè el Departament d'Educació tingui temps per adaptar-s'hi, Alicia Sánchez-Camacho proposa que la preinscripció s'avanci al mes de gener, i expressa el seu desig que, en un futur, un 30% de les assignatures es puguin impartir en anglès. Amb la finalitat de conciliar la vida familiar i laboral, aquest partit demana que els col·legis estiguin oberts de 7.30 a 19.30 hores, i que cada centre pugui decidir si opta per una jornada contínua de classes o per la jornada partida.

Una altra de les idees del PPC és implantar "proves de diagnòstic a la meitat de cada etapa educativa", una a quart de Primària i una altra a segon de Secundària, i que hi hagi "exàmens finals" per passar d'una etapa a una altra. Els populars volen que un alumne repeteixi si té dues assignatures suspeses, i reclamen que el professor sigui una "autoritat pública" i tingui més capacitat sancionadora amb els alumnes que no compleixen les normes. Pel que fa als recursos destinats a l'educació, proposa invertir-hi 9.000 milions d'euros en cinc anys, de manera que arribi al 6% del PIB, i que el concert educatiu cobreixi "el cent per cent" del cost d'una plaça escolar. Un sistema de beques per garantir la gratuïtat dels llibres, millorar les retribucions dels professors i fixar un màxim del 8% de personal interí a les escoles públiques, són algunes de les altres tesis dels populars catalans. 

A ICV tampoc li agrada la llei d'eduació

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha afirmat que el seu grup presentarà esmenes que recolliran les discrepàncies de la comunitat educativa amb algunes parts de la llei d'educació impulsada pel conseller Ernest Maragall. Ha assegurat que aquest projecte de llei no estableix els mateixos drets i obligacions per a les escoles públiques i les concertades, i que per això ICV presentarà les seves pròpies esmenes. Tot i així, ha reiterat que dimecres, quan es votin les esmenes a la totalitat contra aquesta llei presentades per Ciutadans i PPC, el seu partit votarà al costat dels seus socis del govern per rebutjar-les.

ERC valora la llei com a globalment positiva

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha tret importància al fet que ICV-EUiA no doni suport a la llei en contra del criteri dels seus socis de govern, PSC i ERC. Segons Ridao, aquest no és el primer episodi de les discrepàncies d'alguna de les formacions del tripartit, i ha considerat que, al llarg de la tramitació parlamentària de la llei, es podrien llimar moltes diferències, ja que "mentre la comunitat educativa no aboni la llei al 100% no podem donar-nos per satisfets".

ERC, ha recalcat el seu secretari general, valora la llei com a globalment positiva, encara que hi ha aspectes millorables, i, en aquest sentit, ha apuntat que el que no vol és que acabi sent una llei "sociovergent", i que per això incidirà en la necessitat que hi hagi una aposta per un sistema educatiu "integrador" en què es garanteixi la "gratuïtat" i la "coeducació". 
Anar al contingut