Barcelona

Una concentració davant del Parlament reclamarà canvis a la llei d'educació de Catalunya

Sindicats, associacions de pares i estudiants es concentraran el 30 de novembre davant del Parlament per demanar que la llei d'educació de Catalunya, que ara comença el seu tràmit parlamentari, inclogui diversos canvis "profunds". Els convocants de la mobilització són els sindicats CCOO i UGT, les federacions d'associacions de pares d'alumnes i d'ensenyament secundari de Catalunya, Fapac i Fapaes, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya. Segons aquestes entitats, es tracta d'uns canvis que fan referència al servei públic de l'educació, la participació, el finançament i la laïcitat.

Actualitzat

El president de la Fapac, Walter García, ha reclamat que la LEC reculli el concepte de servei públic d'educació per aconseguir "igualtat i equitat", que desenvolupi el contracte programa en les escoles concertades per garantir la gratuïtat, fomenti la participació democràtica de tots els agents de la comunitat educativa, assumeixi el compromís d'arribar al 6% d'inversió del PIB per a educació i aconsegeuixi la laïcitat en els centres.

La portaveu de la Federació d'Ensenyament de CCOO a Catalunya, Montse Ros, ha manifestat que el fet que aquestes entitats hagin descartat sumar-se a una vaga en l'ensenyament convocada per altres sindicats no significa que no estiguin en desacord "profund" amb la LEC. Ros ha obert les portes a altres sindicats perquè se sumin a la concentració i a la presentació d'esmenes conjuntes a la llei.

Vaga de l'ensenyament públic el 13 de novembre 

El sindicats convocants de la vaga d'educació del pròxim 13 de novembre consideren que els problemes de l'ensenyament afecten tota la societat i, per això, professors i alumnes aturaran l'activitat educativa i sortiran massivament al carrer en contra del projecte de llei d'educació de Catalunya.

Els representants dels sindicats USTEC-STES, ASPEPC-SPS i CGT han presentat la convocatòria legal de vaga al Departament de Treball i s'han mostrat totalment en contra de la reforma legislativa perquè "margina l'escola pública en favor de la concertada", sense aportar solucions a problemes de pressupost i massificació, segons ha dit la portaveu d'USTEC-STES, Rosa Cañadell.

Per la portaveu del sindicat majoritari de l'educació, la llei consolida una doble xarxa escolar, amb centres públics i privats concertats, i genera "una fractura social entre l'alumnat". També ha criticat que la llei no aporti cap solució als problemes plantejats des dels centres, com són la massificació de les aules i la falta de recursos econòmics per enfortir eines de suport, com les aules d'acollida.

Sobre el desmarcament de la resta de sindicats, Cañadell ha matisat que el posicionament respecte a la LEC és el mateix, però no s'ha arribat a un acord sobre el tipus de mobilitzacions. "Cal aturar l'escola pública perquè és la que està en perill amb aquesta llei i cal explicar-ho a la societat", ha afegit la portaveu d'USTEC.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut