Barcelona

Cinc patronals adverteixen que amb els pressupostos actuals el sistema sanitari ja és insostenible

Cinc patronals catalanes han advertit que per garantir la qualitat assistencial dels hospitals i centres de salut de Catalunya cal prendre mesures immediatament. A la seu de Foment del Treball s'ha formalitzat el pacte de mesures per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i social de Catalunya. Entre les mesures presentades, proposen que no s'incorporin més prestacions a la cartera de serveis, contenció salarial i introduir taxes d'utilització per a alguns serveis. Un missatge en ple context de crisi econòmica i davant d'uns pressupostos de salut pel 2009 que no creixeran.

Actualitzat
Cinc patronals catalanes, Foment del Treball i quatre patronals del sector sanitari, han donat avui un crit d'alerta sobre el sistema sanitari. Les patronals han advertint que amb la previsió pressupostària actual el sistema ja és insostenible. Per això han demanat que es deixi d'especular i que es passi a l'acció de manera urgent per prendre les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat del sistema sociosanitari a Catalunya.

Entre les mesures que proposen, destaca la introducció de taxes d'utilització per aquells serveis que no són estrictament sanitaris. Boi Ruiz, president de la Unió Catalana d'Hospitals, posa un exemple: "Com és possible que jo, quan estic prenent un medicament en un hospital, no el pagui, i quan surto d'aquest hospital en pagui el 40% si el compro a la farmàcia?".

Un altre exemple de taxa d'utlització seria que el ciutadà pagui el cost del menjar quan està ingressat en un hospital o les despeses de bugaderia. Les patronals consideren que ha arribat el moment de prendre decisions i de ser valents i reclamen sacrificis a tothom: als partits polítics, que estiguin disposats a perdre alguns vots; als professionals de la sanitat, a perdre poder adquisitiu, i a les empreses, capacitat d'endeutament.

L'objectiu d'aplicar aquestes mesures és mantenir la qualiat clínica del sistema públic de sanitat i evitar que, per la falta de recursos, s'incrementin les llistes d'espera. El paquet de mesures l'enviaran a la titular de Salut.
Anar al contingut