Barcelona

Trànsit recomana conduir amb els llums encesos durant el dia per millorar la seguretat

Incrementar la llum per reduir els accidents. Aquesta és des d'avui diumenge la recomanació de la Direcció General de Trànsit, que, coincidint amb el canvi d'hora, aconsella als conductors circular amb les llums d'encreuament durant el dia en horari d'hivern. Segons alguns estudis, això reduirà els accidents perquè hi haurà més visibilitat. Però també hi ha detractors d'una mesura que acabarà sent obligatòria d'aquí a uns anys per una directiva europea.

Actualitzat

Trànsit considera que la mesura permetrà prevenir accidents, sobretot en dies en què les condicions meteorològiques fan que hi hagi poca visibilitat. Amb els llums encesos, els cotxes són visibles des d'un mínim de 200 metres. I en carreteres on els dos sentits no estan separats i els avançaments són complicats, els llums podrien ajudar a veure els vehicles de més lluny.

Alguns estudis conclouen que així es podrien evitar uns 2.000 morts en accidents de trànsit a la Unió Europea. Altres anàlisis, encarregades per Trànsit, estableixen que a l'estat espanyol es podrien salvar més de 200 vides.

Molts conductors hi estan d'acord i ja ho fan des d'aquest diumenge. Però la mesura també té detractors, com per exemple grups ecologistes. Ecologistes en Acció i Greenpeace argumenten que això augmentarà el consum de petroli i les emissions de CO2 a l'atmosfera. Amb els llums encesos, els cotxes gasten entre un 2 i un 3% més. A més, alguns grups ecologistes creuen que és una mesura ineficaç i que tot i que millorarà la visibilitat en els cotxes, farà que els vianants i les motos siguin menys visibles. Per això els motoristes també es queixen i afegeixen que els cotxes els poden enlluernar.

La mesura s'avança a una directiva europea que entrarà en vigor el 2011. A partir de llavors, els cotxes nous que es venguin a la Unió Europea hauran d'anar equipats amb un nou joc de llums que estaran sempre encesos mentre el cotxe estigui engegat. Aquests llums estaran dissenyats perquè no enlluernin.

Però no cal esperar al 2011. Ja són majoria els països en què conduir amb els llums encesos de dia és obligació. El primers van ser els països nòrdics, on la mesura és molt eficaç, ja que hi ha poca llum. A partir de llavors, s'hi han anat afegint la majoria de països del centre i l'est europeu. Els més reticents fins ara han estat els països meridionals, on el dia no és tan curt com al nord. Tot i això, també han anat incorporant la mesura. Itàlia i Portugal ja obliguen a circular amb llums durant el dia, i a França i a l'estat espanyol és una recomanació.

Anar al contingut